10 miljoner gånger högre strålning

Nu evakueras arbetarna vid Fukushima Dai-ichi

10 miljoner högre strålning Tidigt på söndagsmorgonen kom chockbeskedet att det radioaktiva vattnet inne i reaktor 2 är tio miljoner högre än normalt. Enligt Tepco tyder det på att bränslestavar har skadats.
10 miljoner högre strålning Tidigt på söndagsmorgonen kom chockbeskedet att det radioaktiva vattnet inne i reaktor 2 är tio miljoner högre än normalt. Enligt Tepco tyder det på att bränslestavar har skadats.

Strålningen är 10 miljoner högre än normalt i reaktorbyggnad 2 i Fukushima Dai-ichi. Det uppger ägarbolaget Tepco.

Nu evakueras arbetarna av säkerhetsskäl.

I vatten i reaktor 2 är strålningsnivån 10 miljoner gånger högre än vanligt. Enligt Tepco tyder det på att bränslestavar har skadats.

– Vi upptäckte strålning på 1000 millisievert per timme i en vattensamling i reaktor 2. Siffran är tio miljoner högre än vad som vanligen finns i vatten i en reaktor, säger bolagets talesman Takashi Kurita.

– Vi undersöker orsaken till detta, men inget arbete utförs där på grund av den höga radioaktiviteten.

Säkerhetsgränsen för arbete i kärnkraftverk i Japan är 250 millisievert. Efter olyckan i Fukushima höjde myndigheterna gränsen som tidigare låg på 100 millisievert.

Den japanska regeringens kabinettssekreterare Yukio Edano sa i dag på japansk tv att vatten med stor säkerhet har läckt ut från reaktorns kärna.

Radioaktivitet i havet

Robert Finck, utredare på svenska Strålsäkerhetsmyndigheten, är säker på vad som orsakat de extrema nivåerna.

– Det finns läckage från reaktorn eller från bränslebassängen. Bränslet måste även vara skadat för att det ska bli så här höga nivåer. Det visar på på en svår skada antingen inne i reaktorhärden eller i bränslebassängen, säger han.

Även i havet utanför kärnkraftverket stiger strålningen. I dag har den uppmätts till 1 850 gånger det normala, jämfört med 1 250 gånger det normala under gårdagen.

Hidehiko Nishiyama, talesman för Japans kärnsäkerhetsmyndighet, säger att strålningen i vattnet och inne i reaktorbyggnad 2 troligen beror på att reaktorns inneslutning läcker.

Japanska myndigheter är osäkra på om bränslestavar och lagren av använt kärnbränsle täcks av tillräckligt mycket vatten. Det säger Yukiya Amano, chef för det internationella atomenergiorganet IAEA, i en intervju med New York Times.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN