Jakten efter bevis leder till skogssjön

NYHETER

Polisen dök i en vak

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Specialistdykare I går bistod Nationella insatsstyrkan med dykare då isvaken i Larssjön norr undersöktes grundligt.

RAMSHYTTAN. Här dök nationella insatsstyrkan efter styckningsverktyg och Evas kvarlevor.

Polisens misstanke: Att 51-åringen dumpat flera viktiga bevis i sjön – alldeles i närheten av skidspåren där han tränade inför Vasaloppet.

I går anlände Nationella insatsstyrkan till Larssjön i skogarna mellan Nora och Örebro för att bistå i styckmordsutredningen.

Aftonbladet var under tidig eftermiddag på plats när insatsstyrkan avslutade dyknigen – bara ett par kilometer från den första fyndplatsen.

Sjön ligger även i närheten av de skidspår där 51-åringen flera gånger tränade inför Vasaloppet.

Dykningen initierades efter ett tips från allmänheten. Boende i området noterade några dagar efter Evas försvinnande att ett 30 gånger 90 centimeter stort hål hade sågats upp i isen.

Inget fiskehål

Efter att polisen konstaterat att inget fiske ägt rum i sjön beslutade de att kalla efter dykare, eftersom man misstänkte att 51-åringen kunde ha gjort sig av med kroppsdelar eller styckningsverktyg i sjön.

Men den 45 minuter långa dykningen gav inte det resultat som utredarna hade hoppats på.

– De har inte hittat någonting, säger Örebropolisens insatsledare Mats Thörn.

Trots veckor av sökande har polisen ännu inte lyckats hitta Evas och 51-åringens kärleksnäste där mordet och styckningen tros ha ägt rum.

Fallet ska lösas

Men polisen är fast besluten om att lösa mordgåtan.

– Det här är inget vanligt snatteri, utan alla poliser som jobbar med fallet känner verkligen att de vill lösa det här och jobbar på för fullt, säger Mats Thörn.

Det är i dag en månad sedan den 51-årige universitetschefen greps. Han sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för mord.

51-åringen hålls isolerad från de andra intagna och har tillgång till en präst, psykiater och till en restriktions-tv som visar sport-kanaler.

– Min klient mår efter omständigheterna helt okej och står fast vid sin redogörelse om att han är oskyldig, säger mannens advokat Carl H Robson.