Oron sprider sig till turistorterna

Av: Jessica Balksjö, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

UD ser över sina reserekommendationer till Egypten i dag

Just nu befinner sig omkring 15 000 svenskar i Egypten.

Kaoset till följd av revolten mot president Hosni Mubaraks regim märks nu också i flera "svenskorter".

UD avråder från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria, Suez och Ismailia.

På Kairos gator gick i går demonstrationerna över till plundring av museum, butiker och bostäder.

Människor i de vanliga bostadsområdena är rädda att plundringarna ska spåra ur helt och enligt personer som Aftonbladet pratat med har människor börjat beväpna sig med påkar och vapen för att försvara sina hus. Enligt Sveriges Radios Ekot har polis och militär lämnat Kairos gator, vilket skapat grupper som själva försöker stoppa plundringen.

Förvärrat läge

Senare i dag kommer beslut från UD om hur råden kring resor till landet ska se ut. Tills vidare avråder UD från resor till Kairo, Alexandria, Suez och Ismailia.

Turistorterna längs Röda havskusten har inte tidigare berörts av upploppen. Det verkar nu vara på väg att ändras.

"UD har fått indikationer på att plundringar i begränsad omfattning har förekommit, riktad mot affärsverksamhet på turistorterna Hurgada och Sharm el Sheikh. Med anledning av det förvärrade läget kommer UD under söndagen den 30 januari att se över sina reserekommendationer", skriver UD på den egna hemsidan.

I går kväll anlände ett flygplan som Apollo hade skickat till Egypten för att hämta hem de egna resenärerna.

Lisbeth Granborg och Anders Lundberg fanns bland hemvändarna. De fick order om att hålla sig på hotellområdet utanför Kairo och kunde inte se allt som de hade räknat med under resan.

Men de har inte varit oroliga, trots obehaglig tv-rapportering.

– Men vissa reskamrater har varit oroliga, så att de frivilligt åkt hem, berättar Lisbeth Granborg.

Svenskar evakueras

För svenska resenärer i Luxor och Assuan väntar evakuering. Eva Olivecrona, som representerar Fritidsresor och Temaresor, berättar för att planen är att de under söndagen ska flyttas till "svenskorten" Hurghada.

Men kaoset tycks ha börjat sprida sig även dit. Ett svenskt ögonvittne berättar för TV4 Nyheterna på nätet att han sett folkmassor med stålrör och pinnar dra omkring på gator.

– De säger åt oss att ni måste betala mig och fara hem för det är oroligheter, det har kommit hit till Hurghada. Så ni måste fara hem till hotellen, säger han till tv-kanalen.

Plundringar av affärer

Joakim Larsson på UD:s pressjour bekräftar rapporterna om oro i Hurghada och även i populära turistorten Sharm el-Sheikh.

– Men de uppgifter vi har tyder på att det rör sig om plundringar av affärsverksamheter i begränsad omfattning, säger Larsson.

Givetvis är de kopplade till den händelseutveckling som sker, svarar han på TT:s fråga om plundringarna är en del av den pågående revolutionen.

Redan under söndagen kan UD komma att skärpa reserekommendationerna. Men det kan ske först efter ett möte som EU-ambassadörerna planerar att hålla i Kairo under dagen.

– Det är första steget, och utifrån den samlade bedömningen som görs fattar vi sedan vårt beslut, berättar Larsson.

UD räknar med att kring 15 000 svenskar vistas i Egypten, de flesta turister. Antalet fast boende svenskar uppgår till bara 184 personer.

– Det kan givetvis röra sig om fler boende som valt att inte registrera sig på ambassaden, konstaterar han.

UD har inte fått några uppgifter om dödade eller skadade svenskar, eller om svenskar som drabbats allvarligt på andra sätt, enligt Larsson.

Publicerad: