Skottdrama i Rio – 12 elever döda

NYHETER

Ytterligare 12 uppges ha skadats då en man öppnade eld i den brasilianska staden

Den 23-årige mannen rusade in på skolan med ett vapen i handen.

Han ställde upp skolbarnen på rad och sköt dem i huvudet, en efter en.

Tolv barn dödades, och tolv skadades, i vad som är den värsta skolmassakern någonsin.

Panik utbröt vid 8.30-tiden på torsdagsmorgonen när en man plötsligt sprang in på en kommunal skola i stadsdelen Realengo i västra delen av Rio de Janeiro, rapporterar tv-kanalen Globo News på sin hemsida.

Sköt mot lärare och elever

Mannen sköt vilt omkring sig mot elever, lärare och annan personal. samtidigt som han yrade och skrek osammanhängande ord.

Tolv skolelever dödades: tio flickor och två pojkar. Alla barnen var mellan 12 och 15 år gamla.

Dramat varade i omkring 20 minuter och när militärpolis anlände till platsen utbröt även skottlossning mellan dem och 23-åringen.

Attentatsmannen sköts i benet innan han enligt polisen ramlade ned för en trappa och sedan sköt sig själv i huvudet, rapporterar tidningen Correio Braziliense.

Lämnade brev

23-åringen har identifierats som Wellington Menezes de Oliveira - en före detta elev på skolan.

Mannen lämnade ett självmordsbrev där han noggrant beskrev vad som skulle göras med hans kvarlevor, vilket också tyder på att han planerat massakern.

I brevet skrev han bland annat att inga orena människor fick röra hans kropp och att han ville bli begravd bredvid sin mamma.

Enligt Edmar Peixoto, talesman för staden, fanns det inget klart motiv i brevet. Peixoto tillägger dock till AP att brevet innehåller detaljer om att mannen skulle vara HIV-smittad, men det har inte bekräftats.

Lika många döda - fler skadade än Columbine

Massakern i Columbine High School i Littleton, Colorado, 1999 blev känd världen över. Tolv personer fick då sätta livet till – alltså lika många som i Rio – men i och med de många skadade är onsdagens attack till och med ännu värre.

Columnine-massakern drog igång en stor diskussion om vapenhandeln i USA, särskilt efter lanseringen av Michael Moores film "Bowling for Columbine".