Får åtta års fängelse för mordbrand

NYHETER

"Många är nog lättade i dag"

Ulf Borgström, 47, greps när han mitt i natten kom ut ur ett brinnande hyreshus.

På fredagen dömdes han för grov mordbrand till åtta års fängelse.

– Jag tror många här i området är lättade i dag, det finns de som varit livrädda, säger Ewa-Gun Westford, informatör vid Ystadpolisen, och en av de poliser som flera gånger mött Gryningspyromanen.

Gryningspyromanen har gäckat Skånepolisen sedan slutet av 90-talet.

Spåren har vid upprepade tillfällen pekat mot Ulf Borgström, 47, men bevisen har aldrig varit tillräckliga trots att polisen vid flera tillfällen haft hård bevakning på honom.

I dag dömdes han till åtta års fängelse för mordbrand av Ystad tingsrätt. Rätten anser att det är ställt utom allt rimligt tvivel att det är han som anlade branden i ett hyreshus på Bollhusgatan i Ystad i fjol.

Flydde från polisen

Det var natten mellan den 1 och 2 december som huset sattes i lågor. 17 personer fick evakueras från huset när branden bröt ut.

Ulf Borgström greps när han sekunder efter att branden bröt ut kom ut från hyreshuset med strumpor utanpå sina skor.

Själv har han sagt att han flytt upp på vinden för att gömma sig för polisen som höll honom under spaning. Han menar att det var en ren tur att han vaknade när branden startade och hans advokat har fört fram en teori om en alternativ gärningsman.

"Äventyrade liv"

Men åklagare Magnus Johansson menar att bevisen mot Borgström är starka: vittnesuppgifter, fiber från en matta under en av brandhärdarna som säkrats på Ulfs skor, samt strumporna på skorna som enligt Johansson använts för att inte lämna skoavtryck.

– Han äventyrade 17 personers liv och hälsa, sade åklagaren Magnus Johansson när rättegången avslutades och yrkade på tio års fängelse.

Och rätten går på åklagarens linje.

De menar att bevisen är starka och att Ulf Borgström agerat på ett hänsynslöst sätt när han anlade branden mitt i natten och riskerade så många människors liv.

De dömer honom till åtta års fängelse för bland annat grov mordbrand, egenmäktigt förfarande, förgripelse mot tjänsteman, narkotikabrott, våldsamt motstånd och förolämpning.

Domen var enhällig.

"Många utsatta"

Ewa-Gun Westford, är informatör vid Ystadpolisen, och en av de poliser som flera gånger mött gryningspyromanen.

I juli 2008 var Westford på väg till Simrishamn för att informera pressen om fyra bränder som anlagts under natten i centrala Simrishamn. På vägen mötte hon en man på cykel. Hon kände igen honom som gryningspyromanen, valde att följa efter och kunde få honom gripen. Än en gång blev han frisläppt i brist på bevis.

Hon har precis hämtat ut domen på tingsrätten när Aftonbladet når henne.

– Jag känner att vi med domen i dag fått bekräftelse på att vi med vårt polisarbete denna gång nådde ända fram. Men samtidigt är det många som varit utsatta och mått dåligt över detta i många år, säger hon.

Westford tror att många är lättade i dag då mannen som misstänks ha kostat samhället mycket pengar och skada har dömts till fängelse.

– Det tror jag att många känner i dag, det finns de som varit livrädda. Sedan kommer nog säkert domen att bli överklagad till hovrätten så det kanske inte är helt över än.