Ex-strippa blev ny president i Haiti

NYHETER

Michel Martelly vann en överlägsen seger

Foto: Anhängarna jublade efter Martellys seger i valet.

Sångaren Michel Martelly vann presidentvalet i Haiti med 67,6 procent av rösterna, enligt det officiella preliminära valresultatet på måndagen.

Rivalen Mirlande Manigat fick 31,7 procent av rösterna.

Foto: Michel Martelly vann presidentvalet i Haiti med 67,6 procent av rösterna.

Under valrörelsen har 50-årige Martelly lovat haitierna förändring. Redan tidigare var de plågade av fattigdom och korruption, och det senaste året har följderna av jordbävningen i början av 2010 gjort livet ännu svårare för dem.

– Nu kan allt hända, det här är en kille som aldrig varit i politiken tidigare, han är helt oprövad, säger Mats Lundahl, professor i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan och Haitiexpert, om Haitis nye president Michel Martelly.

– Men till hans fördel kan ju också vara att han inte är insyltad i den gamla politiken.

Tuffa utmaningar

Utmaningarna för den nyvalde presidenten är många. Uppbyggnaden av Haiti är ett mångårigt projekt men det måste komma igång snabbt säger Mats Lundahl.

– Det är viktigt att han får en någorlunda snabb start och att han kan visa sig kraftfull och att han kommer med ett ordentligt regeringsprogram med konkreta punkter.

Mats Lundahl tror Michel Martelly vann mycket tack vare sin kändisfaktor i det radiolyssnande Haiti. Men hur den politiskt ovane presidenten kommer att klara av sitta nya jobb är för tidigt att sia om säger han.

Känd för att strippa

– Han har mycket att bita i, nu går det inte bara att stå på scen och dra ner byxorna och visa ändan.

Martellys kampanjslogan var Tet Kale, som kan betyda både "den rakade skallen" och "hela vägen", och han är känd bland annat för att strippa på scenen under sin långa musikkarriär som Sweet Micky. Å ena sidan är Michel Martelly karnevalkungen som raggade väljare genom att spela bongotrummor. Å andra sidan är han den nyvalde presidenten som lovat att fokusera på att få haitierna ut ur tältlägren som de levt i sedan jordbävningskatastrofen 2010. Under valkampanjen pratade Martelly ofta om att han representerade ett nytt Haiti.

– Mitt mål är att få möjlighet att ändra Haitis utseende. Folket ser i mig ett ljus i slutet av tunneln, har han sagt till AFP.

TT-Reuters