Protester mot planer på slutförvaring

Ett 20-tal aktivister från Greenpeace hade ställt sig utanför SKB:s kontor för att visa sitt missnöje.
Ett 20-tal aktivister från Greenpeace hade ställt sig utanför SKB:s kontor för att visa sitt missnöje.

I Japan kämpar myndigheter och befolkning med haveriet i kärnkraftverket Fukushima.

Samtidigt beslutar den svenska kärnkraftsindustrin, SKB idag om man ska lämna in sin ansökan om slutförvaring av radioaktivt kärnavfall.

En ansökan som Greenpeace idag försökte stoppa i en aktion.

– Det finns fortfarande risker – och det ska förvaras i 100 000 år, sade Martina Krüger på Greenpeace.

Martina Krüger på Greenpeace.
Martina Krüger på Greenpeace.

Ett 20-tal aktivister från Greenpeace hade ställt sig utanför SKB:s kontor, iklädda vita skyddsdräkter och med masker inspirerade av Edvard Munchs "Skriet".

SKB: styrelse fattar idag beslut om man ska ansöka om slutförvaring av använt radioaktivt kärnavfall hos Strålsäkerhetsmyndigheten och Miljödomstolen. Ett avfall som behöver ligga begravt i berggrunden i 100 000 år innan det blir ofarligt. SKB vill placera kärnavfallet i Forsmark norr om Uppsala.

”Bortser från risker”

Greenpeace tycker att det ännu är för tidigt för att låsa sig vid ett alternativ. SKB bortser från risker, menar man.

– Det finns fortfarande forskare som ser risker med den här lösningen. Till exempel finns indikationer på att kopparrören som ska omsluta kärnavfallet kan börja rosta. Det finns också frågetecken kring den sand som ska ligga utanför kopparrören, säger Martina Krüger, ansvarig för energifrågor på Greenpeace.

En statlig utredning föreslår att det ska vara staten som är ytterst ansvarig för säkerheten vid förvaringen, rapporterar SR Ekot.

”Måste vara säkra”

Eftersom avfallet är farligt så oerhört länge måste lagen tydligt ge besked om vem som bär ansvaret om inte kärnkraftsbolagen finns mer, enligt utredningen.

– Man får inte gå vidare så länge som det finns forskare som ser risker. Nu säger SKB att det finns vissa problem som man kommer att kunna lösa senare. Men det är inte alls säkert! Vi måste vara säkra på att slutförvaringen kommer vara säker, säger Martina Krüger.

Det går inte att vara helt säker

Svensk Kärnbränslehantering vill slutförvara kärnavfall i berggrunden i 100 000 år. Men det är ett förslag som kritiseras hårt av miljöorganisationer.

Se diskussionen mellan SKB:s vd Claes Thegerström och Martina Krüger från Greenpeace i Debatt Live-tv nedan. /Karin Magnusson

TT

Publisert: