Kvinnan bakom rut-avdraget lämnar Moderaterna

Anne-Marie Pålsson.
Anne-Marie Pålsson.

Profilen Anne-Marie Pålsson, kvinnan bakom rut-avdraget, lämnar Moderaterna efter tio år som medlem och åtta som riksdagsledamot.

Hon lämnar partiet i protest mot att ledningen inte offentliggör vilka företag eller privatpersoner som stödjer partiet ekonomiskt.

– Jag vill inte vara medlem i ett parti som inte berättar var man får sina pengar i från. Jag tycker att det är direkt oanständigt, säger hon till SvD-bloggen Politik direkt.

Lanserade idén bakom rut-avdraget

Anne-Marie Pålsson är docent vid Lunds universitet och den som lanserade idén om avdrag för hushållsnära tjänster, det som blev rut-avdraget, på 1990-talet.

Hon lämnade riksdagen vid förra valet och ger inom kort ut boken ”Knapptryckarkompaniet, Rapport från Sveriges riksdag”.

Kritiseras i egna leden

Även riksdagsledamoten Maria Abrahamsson kritiserar i dagens DN Debatt Moderaternas mörkning av bidragen.

”Hur ska vi moderater kunna behålla, utveckla och stärka förtroendet i väljarkåren om vi samtidigt motsätter oss tvingande regler om hur partiets verksamhet finansieras? Partistyrelsens invändningar till M-stämman faller platt till marken. Regeringen måste föreslå riksdagen en lagstadgad skyldighet för partierna att redovisa finansieringen av sin verksamhet”, skriver hon.

Aftonbladet

Publisert: