Apple döptes efter besök på fruktodling

Foto: Apple-grundaren Steve Jobs avled i cancer den 5 oktober. På måndag släpps en ny biografi om honom.
NYHETER

Han var frukterian och vägrade traditionell cancerbehandling.

Han hatade Android och svor att förgöra dem.

Han döpte sitt företag efter ett besök på en fruktodling.

På måndag släpps en ny biografi om Steve Jobs.

Walter Isacsson har skrivit en ingående biografi över Apple-grundaren Steve Jobs, som avled i cancer den 5 oktober. Under det två år långa arbetet med boken har Isacsson tillåtits intervjua både Jobs och hans släkt, vänner och bekanta. Den sista av de 40 intervjuerna med Jobs gjordes bara några veckor innan han dog.

Besatt av att förgöra Android

Och enligt de medier som har kommit över ett recensionsexemplar, bland annat nyhetsbyrån AP och brittiska Daily Mail, bjuds det på en del nya avslöjanden.

Bland annat om tvisten mellan Apple och konkurrenten Android, som Jobs anklagade för att ha stulit teknologin från Apples Iphone.

– Jag ska förgöra Android eftersom det är en stulen produkt. Om det så krävs termonukleära vapen, ska han ha sagt angående tvisten med konkurrenten Android.

Han var så besatt av tvisten att han också sa att han skulle lägga hela Apples förmögenhet på att krossa konkurrenten.

Apple var Jobs baby. Företaget fick sitt namn under en period när Jobs var frukterian. Under ett besök på en fruktodling blev han inspirerad – och Apple hade fått sitt namn.

Återfann sin biologiska syster

Jobs adopterades bort som liten – men återfann senare sin mamma och syster Mona.

Sin pappa hade han träffat flera gånger, men utan att ha en aning om det.

Mona träffade senare deras pappa, John Jandall, som enligt biografin då drev ett café.

– Jag önskar att du hade kunnat se mig när jag drev en större restaurang. Alla brukade komma dit. Till och med Steve Jobs brukade äta där, han var generös med dricksen, berättade pappan för Mona.

Far och son hade mötts utan att veta om sitt släktskap.

Mona berättade aldrig för deras pappa vem Steve Jobs egentligen var, och Jobs bad henne fortsatt att låta bli.

– När jag letade efter min biologiska mamma letade jag så klart också efter min biologiska pappa. Jag fick veta lite om honom – men jag gillade inte det jag fick reda på, sa Jobs i en intervju i amerikanska 60 minutes.

Clinton bad om råd

Steve Jobs träffade och blev vän med mängder av celebriteter under sitt liv; idolen Bob Dylan gav honom tunghäfta, medan han tyckte att Mick Jagger verkade drogad eller möjligen hjärnskadad.

När Bill Clintons otrohetsaffär med Monica Lewinsky slog ner som en bomb 1998 var det till Jobs den dåvarande presidenten ringde för att be om råd.

– Jag vet inte om du har gjort det. Men om så är fallet måste du berätta det, sa Jobs.

Då blev det tyst i andra änden av linjen.

Vägrade operation

2004 drabbades Jobs av cancer i bukspottkörteln. I flera månader efter beskedet vägrade han att genomgå en operation. I stället ville Jobs prova alternativa metoder för att bli frisk; olika dieter, akupunktur, fasta och örtmediciner bland annat.

– Han sa: Jag ville att inte ville att min kropp skulle öppnas. Jag ville inte våldföra mig på min kropp på det viset, säger Isacsson till 60 minutes. 

Först nio månader senare gick Jobs med på en operation. Då hade cancern redan hunnit sprida sig till vävnaden runt bukspottkörteln.

Den 5 oktober 2011 tog cancern hans liv.