Nyheter

Förskola lät Cornelia, 1, åka taxi helt själv

Av: 

Anders Munck

Cornelia och mamma Charlotte.

Foto: Kai Rehn

NYHETER

Cornelia, 1, skulle flyttas till ett nattis från sin vanliga förskola.

Då satte personalen henne i en taxi – ensam med chauffören.

– Jag blev rädd och ledsen när jag fick reda på detta, säger Cornelias mamma Charlotte Marklund till Aftonbladet.

För en dryg vecka sedan lämnade Charlotte Marklund som vanligt sin dotter Cornelia på förskolan i Jönköping. Den här dagen skulle Charlotte arbeta kvällstid.

Eftersom hon jobbar skift och är ensamstående är hon beroende av att kommunen hjälper henne med Cornelias transport till en kvällsöppen förskola efter halva dagen. 

”Orolig och rädd”

På kvällen ringde kvällsdagiset till Charlotte. De berättade att Cornelia, 15 månader gammal, hade kommit till dagiset i en taxi. Hennes enda sällskap i bilen var taxichauffören.

– Jag blev orolig och rädd. Personalen på dagisen litar man på, men de har ju inte kontrollerat den som kör taxin, säger Charlotte Marklund.

Hon fick även reda på att Cornelia först hade blivit skjutsad till fel dagis. Även därifrån fick Cornelia åka själv med en taxi utan personal från förskolan.

– Allt gick bra som väl var. Cornelia hade somnat i taxin. Men det är klart att det inte kändes bra ändå, säger Charlotte Marklund.

Barn åker själva – rutin

Aftonbladet har sökt förskolans rektor vid upprepade tillfällen. Biträdande rektorn Athanasios Serakis säger dock till Jönköpingsposten att förskolan har skickat småbarn med taxi under en längre tid:

– Vi har haft en rutin under en tid där vi har skickat barnen själva med taxi. Ofta är det syskon som åker tillsammans och då har de en trygghet i varandra. Men det här är första gången vi har ett litet barn, och då blev det fel vilket vi insåg själva, säger han till Jönköpingsposten.

Torbjörn Eklund (KD), vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden på Jönköpings kommun är starkt kritisk till hur förskolan skött transporterna.

– Det här är helt oacceptabelt. Man kan inte låta ansvaret för dagisbarn hamna på en enskild taxichaufför. Vi ska nu se över rutinerna med förvaltningen. Det här får inte hända igen, säger han till Aftonbladet.

Ger andra chans

Förskolan säger att de har skickat äldre barn med taxi tidigare. Är det okej?

– Nej, det måste man lösa på annat sätt, till exempel med en skolskjuts där dagispersonal åker med, säger Torbjörn Eklund.

Charlotte Marklund har haft ett möte med förskolans rektor och diskuterat det som hänt.

– Jag har bestämt mig för att de ska få en andra chans. De har lovat att ha personal med i taxin i fortsättningen, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud till någon du tycker om - välj bukett och beställ här.

Interflora

Publisert: