Från anorexia till fitnessguru

avVictor Stenquist

NYHETER

Vägde bara 38 kilo – nu går berättelsen över världen

1 av 9 | Foto: Antonia Eriksson
”Recovery is possible”, tillfrisknande är möjligt, har Antonia skrivit på den här bilden som visar henne som anorektisk och idag.

Läkarna trodde inte att hon skulle överlevt en natt till på egen hand.

Men Antonia Eriksson, 18, har besegrat anorexia med sociala medier till hjälp och hennes berättelse sprids nu över världen.

– Mitt mål är att inspirera andra och visa att det går att bli frisk, säger Antonia till Aftonbladet.

I skrivande stund är antalet följare på Instagram drygt 19 000. Men det går snabbt nu för Antonia Eriksson från Linköping.

Hennes otroliga resa från anorexian till ett sunt och friskt liv har gjort att tiotusentals personer valt att följa henne på bara ett par dygn sedan hon uppmärksammats i bland annat Australien, USA, England, Slovenien och Vietnam.

Den 28 september 2012 såg det mörkare ut.

En dystopisk bild av en sjukhussäng var starten på Instragramkontot ”fightinganorexia”, numera ”eatmoveimprove”.

Antonia vägde 38 kilo och läkarna sa att hon kanske inte överlevt en natt till hemma.

– Det var mitt första uppvaknande. Som en smäll på käften och jag insåg att det var allvar. Mitt andra var ett par veckor senare när jag fick blodtrycksfall och föll ihop i en korridor. Jag trodde jag skulle dö.

Kämpat mot ångest

Där och då bestämde hon sig för att hon inte ville dö. Och sedan dess har hon kämpat mot de mörka tankarna. Ångesttankarna.

– Jag kopplade min ångest till mat och när jag mådde dåligt ville jag inte äta. Jag tyckte dåligt om mig själv och tänkte att jag var tjock och ful.

Allt började när hon och en kompis på skoj räknat ihop antalet kalorier då fått i sig under ”en frossarkväll”.

Sedan följde månader av manisk kaloriräkning och ständiga vägningar. Hon tränade flera gånger om dagen.

Antonias pappa såg tecknen och försökte få henne att äta. Utan framgång. När han kontaktade ätstörningsenheten på sjukhuset blev det värre. Veckorna innan 28 september rasade hon ännu mer i vikt.

– Hjärtat slog så svagt och jag var övertygad om att jag skulle dö. Jag vågade inte ens somna för jag trodde hjärtat skulle sluta slå i sömnen. Jag låg vaken i tre dygn innan jag blev inlagd.

Väl på sjukhus och efter de två uppvaknandena vände det. Också det gick rekordsnabbt.

Fick stöd

Instagramkontot gav stöd från likasinnade över hela världen. När svackorna var som värst blev uppmuntrande kommentarer kryckor att stötta sig mot.

I februari friskförklarades Antonia – och började sin nya resa.

Hennes blogg och Instagramkonto fokuserar nu på hälsa och träning. Hon väger flera kilo över sin målvikt från sjukhuset och mår bättre än någonsin.

– Jag är lite av ett hälsofreak och visar mycket bilder på mat och träning. Jag försöker ge en sund bild av hälsa och försöka vara en inspiration för alla som vill hålla sig friska, oavsett om man haft problem med ätstörningar, säger Antonia.

Den 3 januari publicerades en intervju med Antonia i The Daily Dot och sedan dess har det spridit sig oerhört snabbt.

Den nyfunna uppmärksamheten hoppas hon kunna använda för att även andra ska kunna bli bättre.

– Jag tror att folk får lite hopp när det är en positiv berättelse och jag är jätteglad om jag kan inspirera och hjälpa människor som mår dåligt. Även om det bara skulle vara en person så har jag så vore det stort om det kunde ge någon hopp.