Nyheter

Vinnarbilderna berör oss alla

Av: 

Per Lidholm

NYHETER

Aftonbladets fotografer Niclas Hammarström & Magnus Wennman prisas i årets ”Picture of The Year”

Aftonbladets fotografer Magnus Wennman och Niclas Hammarström har kammat hem tre tunga priser i årets upplaga av Picture of the Year International.

Tävlingen anses vara den ­kanske allra mest prestigefyllda fototävlingen i världen.

– Det glädjer mycket att få ut de här bilderna till fler än Aftonbladets läsare, säger Magnus Wennman.

Tävlingen avgörs i Columbia i Missouri, USA, och är en riktig tungviktartävling bland press­fotografer världen över.

Aftonbladets Magnus Wennman vann två fina priser för sina skildringar av befolkningen ­ i Afghanistan.

Frilansaren och Aftonbladet-medarbetaren Niclas Hammarström plockade hem priset för bästa nyhetsbild, med sitt foto på en brännskadad pojke i Syrien.

”Ett starkt ögonblick”

Med tanke på det du själv har varit med om nere i Syrien, hur känns det?

– Det känns jättebra. Det var därför jag åkte dit. För att skildra barnen i Syrien, så att folk förstår hur hemskt det är där nere, säger Hammarström.

Vad kan du berätta om bilden?

– Det var en brännskadad ­pojke som kom in till sjukhuset. Han lämnades på en brits och jag blev själv med honom. Jag räckte fram min hand och han tog mitt ena finger. Det var ett väldigt fint och starkt ögonblick.

”Han berör på något sätt”

Magnus Wennman har flera gånger återvänt till Afghanistan för att berätta historier om den sedan länge krigsdrabbade ­befolkningen.

– Det är extra kul med porträttbilden på den blinda lilla pojken. Det var fjärde gången jag träffade honom. Jag har hälsat på honom nästan varje gång jag varit där. Han berör på något sätt. Jag och Aftonbladets reporter Erik Wiman gjorde en story om pojkens intryck av den svenska militären som bor vägg i vägg. Han har aldrig sett dem, utan bara hört dem och känt vibrationerna av deras stridsvagnar.

20 internationella priser

Och bildreportaget som du vann andrapris med?

– Det är ett lite annorlunda, mer konstnärligt reportage kan man säga. Vi var på ett sjukhus som tar hand om krigsskadade barn från hela Afghanistan. Det var starka möten kombinerat med mer konstnärliga bilder från luften för att visa på miljöerna och det väldigt varierade landskapet i landet.

Picture of the Year International arrangeras av journalist­utbildningen vid universitetet ­ i Missouri och har funnits ända sedan 1944.

Syftet har hela tiden varit att uppmärksamma pressfotografer för deras arbete i krigsdrabbade områden.

Sedan 2001 har tävlingen växt och blivit en internationell tävling där etablerade journa­­- l­ister sitter i juryn.

Tävlingen, som började 5 februari pågår i drygt tre veckor och avslutas 25 februari.

Magnus Wennmans två nya ­priser gör att han nu är uppe ­ i hela 20 internationella priser och har sedan tidigare över 30 olika priser i Sveriges största fototävling Årets bild.

– Det är svårt att mäta med ­andra priser, men det är en uppskattning på vägen. Men det är ju själva spridningen av bilderna som allt går ut på, säger han.

Publisert: