New York ska döda alla svanar

avErik Melin

Foto: Läsarbild
Snart ett minne blott? Svanar kan snart vara utrotade i staten New York. Svanarna på bilden har så vitt redaktionen vet inget med den amerikanska staten att göra.

New York ska avliva de 2 200 knölsvanar som är bofasta i delstaten.

Förslaget möts av bestörtning hos djurrättsaktivister.

– Det är skandal att försöka utrota en hel art som levt här i nästan 200 år, säger David Karopkin, grundare till gruppen Gåsväktarna New York.

Den amerikanska delstaten New Yorks knölsvanar attackerar människor, förstör vegetation, hotar flygtrafiken och deras avföring förorenar vattnet. Det menar naturskyddsdepartementet i staten, skriver AFP.

Man vill lösa problemet genom att helt enkelt döda de 2 200 knölsvanar som finns i delstaten. Till 2025 ska svanproblemet vara löst, skriver man.

Vissa svanar kan få leva om de tas om hand under ”ansvarfulla former” i fångenskap.

– Dödliga kontrollmetoder inkluderar skjutning och infångande av vilda svanar, enligt etablerade djurskyddsregler, skriver naturskyddsdepartementet i ett förslag.

”Utgör inget hot”

Även svanbon kommer att förstöras. Ägg som påträffas kommer att oljas, punkteras eller steriliseras för att förhundra kläckning.

Lobbygruppen Gåsväktarna New York är mycket upprörda över förslaget.

Grundaren David Karopkin tycker det är struntprat att de 2 200 svanarna skulle utgöra något hot mot delstatens 18 miljoner invånare.

– Jag väntar fortfarande på att träffa en person som blivit allvarligt skadad av en knölsvan, säger han och fortsätter:

– När de är aggressiva så är det ofta på grund av att de skyddar sitt bo, sina barn. Folk måste helt enkelt ha lite vanligt vett.

”Blanda upp dödande metoder”

Förslaget får också stöd. Bland annat från naturresurs-forskaren Paul Curtis, från Cornell-universitetet. Han menar att förslaget ligger i linje med sådana som lagts i andra delstater i USA.

– Målet är att förhindra tillväxt av populationen i det vilda och få bort svanarna från platser där de orsakar problem, skriver han i ett mejl till AFP.

– Planen kan vara effektiv om man använder en blandning av dödande och icke-dödande metoder, tillägger han.