Sverigemötet är hans sista chans

GÖTEBORG. Moderaternas Sverigemöte i Göteborg är Fredrik Reinfeldts allra sista chans att övertyga partikamraterna om att en tredje valseger är möjlig.

Efter månader av sviktande väljarstöd har osäkerheten spridit sig i partiet.

– Partiledningen är stressad, säger en källa inom Alliansen.

Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

När 2 800 moderater i dag samlas i Göteborg handlar det om det sista stora mötet för partiet innan de två valen senare i år, till EU-parlamentet i maj och riksdagen i september.

Partiet har sedan månader tillbaka haft ett svagt väljarstöd och regeringen utmanas nu på allvar av oppositionen med S-ledaren Stefan Löfven i spetsen. Under Sverigemötet ska de dystra opinionssiffrorna analyseras och M-politikerna ska drillas i hur den politiska matchen ska vinnas.

Men framför allt är samlingen statsminister Fredrik Reinfeldts sista riktigt stora chans att gjuta mod i partiföreträdarna och få dem att tro att en valseger är möjlig.

Kovände om studiebidraget

Inför mötet har Aftonbladet pratat med höga företrädare i Moderaterna och de övriga Allianspartierna. Bilden som målas upp är av ett osäkert parti som står frågande till hur man ska gå till väga för att vinna slaget om väljarna.

I slutet av februari meddelade finansminister Anders Borg (M) att studiebidraget för landets studenter skulle sänkas med 300 kronor. Några veckor senare kom dock beskedet från Fredrik Reinfeldt att den planerade reformen inte blev av. Kovändningen kom som en chock för Allianskollegorna.

– Det går inte att förutse hur de ska agera. Beskedet om studiebidraget fick vi en timme innan det kommunicerades, säger en Allianskälla med insyn.

Ett annat problem för M handlar om jobben. Källor nära partiledningen pratar om hur man hamnat fel i den livsviktiga frågan. I stället för att styra debatten har man fått försvara sig mot attacker från oppositionen.

Många är utbytta

Stora delar av den innersta kretsen kring Reinfeldt har bytts ut sedan man vann valet 2006. Flera källor uppger att många nu saknar erfarenhet av rejäla motgångar. De flesta som är med nu fanns inte med när det stormade kring förändringarna av sjukförsäkringen och a-kassan 2007.

Inför valet 2010 låg regeringen länge under gentemot den rödgröna oppositionen i opinionsmätningarna. Men efter stark spurt så vann man klart. Inom M-ledningen tror man fortfarande på en vändning, men att den kommer komma senare än förra gången. Därför blir både politikerveckan i Almedalen i sommar och Reinfeldts sommartal extra viktiga för att nå hela vägen.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är först ut bland talarna på Sverigemötet. Han menar att mötet i Göteborg är avgörande för att partiföreträdarna ska fyllas med tillförsikt.

– Det kommer 2 800 moderater till Göteborg. Så många skulle inte komma om de inte trodde att det var möjligt att vinna val. Vi ska ta tillbaka jobbfrågan, det är så vi vinner valet, säger han.

Publisert: