Så bra blir nya Iphone

1 av 6 | Foto: AP

avPeter Pettersson

NYHETER

Apple Iphone har blivit två.

Den dyrare Iphone 5S som även finns i guld och ”lågprismodellen” Iphone 5C med ett skal i färgglad plast.

Men svenska kunder får vänta på den nya telefonerna till december.

Förhandstipsen stämde bättre än vanligt. Apples förmåga att hålla tätt verkar bli allt sämre.

De nya Iphonemodellerna är två. 5S som är toppmodellen, dubbelt så snabb som förra årets Iphone 5 och den billigare 5C som under skalet har ungefär samma prestanda som dagens Iphone 5. Men som för att sänka priset har fått ett plastskal istället för 5S mera påkostade kombination av glas och metall.

Fingeravtryckssensor

Iphone 5S är, som man kan vänta sig ett år efter den förra modellen, snabbare, har bättre kamera och bättre grafik. Den har också fått en extra rörelseprocessor som hanterar accelerometer, gyro och kompass. Även kameran har vässats och fått bättre blixt. Bra funktioner, men knappast särskilt överraskande.

Det som sticker ut mest är den nya fingeravtryckssensor som byggts in i hemknappen.

Eftersom Apple lagt in stöd för den i det nya operativsystemet Ios7 som släpps den 18 september, kan man till exempel logga in och köpa grejor i Itunes med hjälp av pekfingret.

Annars var det mesta rätt väntat.

Bara engelska med Siri

Något som saknas som fanns med i förhandsspekulationerna är stöd för nfc (kortdistansradio) för kassabetalningar, dörrlås och koppling till andra enheter, som redan finns i de flesta Androidtelefoner. Dessutom kom det inga besked om när röststyrningen Siri kommer på svenska. När man tvingas tala engelska med Siri är funktionen knappt hälften så bra.

Mobiltillverkarna får allt svårare att komma med nya funktioner som får kunderna att säga ”Wow” och ställa sig i kö för en ny mobil. Det märktes redan i våras när Samsung släppte Galaxy S4 och det märks nu med Iphone 5S och 5C.

Hur mycket de nya mobilerna kommer att kosta i Sverige finns det inga uppgifter om ännu.

Stöd för svenska 4g-nät

För svenska kunder är kanske det mest intressanta att båda de nya Iphonemodellerna får stöd för alla svenska 4g-nät. Dagens Iphone 5 saknar stöd för de vanligaste svenska 4gfrekvenserna och har bara 4g fläckvis i Telenors och Tele 2:s nät centralt i Stockholm och Göteborg. Medan det finns mängder med Androidtelefoner som klarar svenskt 4g med nedladdningshastigheter upp mot 40-50 megabit per sekund mot Iphone 5:s 15-18.