Företagarens skräck

Foto: Har du en facehugger på företaget? Någon som hugger sig fast och törstar efter konstant uppmärksamhet?
NYHETER

Att hitta rätt nätverk är superviktigt för företagets utveckling.

Men fällorna är många.

Här är värsta monstren du ska undvika.

Det kan vara svårt att på förhand veta vilka personer och sammanhang som kommer att vara bäst för just ditt företagande.

Det är lättare att peka ut vilka du ska undvika och om du redan har råkat få in någon av nedanstående troll i din närhet – säg tack och hej, leverpastej.

1. Djävulens advokater

Vi känner alla till dem: personerna som förklär sitt skryt och självupplevda briljans genom att harkla sig och med myndig stämma och ett litet flin säger: ”Ta inte illa upp nu, men låt Mig vara lite av djävulens advokat … ”. Varpå en harang av risker och osannolika skräckscenarier målas upp.

Lyssna inte på dem. I de flesta fall är det bittra personer som själva misslyckats med likande uppgifter och som inte vill/tror att någon annan kan klara det.

Försök istället att hitta personerna som ställer smarta frågor och som delar med sig av sina egna erfarenheter och kommer med tips på hur man skulle kunna göra istället för lyckas.

2. Klonerna

Djävulsadvokaternas motsats är inställsamma ryggdunkare inte helt olika klonerna i Star Wars-filmerna. De gör som de blir tillsagda utan reflektion och hyllar allt du gör. Kul på sitt sätt men helt meningslöst för den som behöver utvecklas. Och det behöver alla.

Det finns alla anledning att vara schyst mot dem som hyllar dig – men lyssna inte för mycket på dem.

Lyssna istället på dem som är modiga nog för att identifiera och berätta om förbättringsmöjligheterna i din verksamhet.

3. Skvallerbyttorna

Finns det något som är svårare att motstå än skvaller? Knappast. Att få veta de riktiga skälen till att någon gjort som de gjort eller kanske till och med tänker göra… Men det finns en uppenbar hake med skallerbyttorna: De går runt i alla gårdar. Slickar alla skålar. Det som skvallerbyttan får veta om dig kommer vederbörande att skvallra om för dina konkurrenter.

4. Olyckskorparna

"Krax krax". Umgås du med en flock olyckskorpar är det sannolikt kört för dig. De har nämligen en kuslig förmåga att förutse hinder och svårigheter som mest troligt aldrig kommer att inträffa – eller ens kan inträffa.

Om beskrivningen av riskerna inte förpackas med råd hur man undviker dem är läge att sätt upp en fågelskrämma och jaga bort dem. 

5. Facehugger

I filmen Alien börjar alla monster som mycket uppmärksamhetstörstande parasiter med en förkärlek att bita sig fast i ansiktet på första bästa som passerar. På likande sätt beter sig en kategori personer du ska undvika i ditt företagande. De kräver nämligen att du tar hand om dem på ett personligt plan. Om du inte gör det utan bara är intresserad av dem i en företagsrelation tycker de att du svikit dem.

Även om de kanske inte kommer att börja drägla och läcka syra som i filmerna har den här typen av personer möjlighet att göra företagarlivet surt för dig.

6. Zombies

Helt planlöst går dessa personer dag efter dag från uppdrag till uppdrag. Utan anledning. Utan mål. Håll dig långt ifrån dessa. De kommer inte att skada dig fysiskt men de du kan vara helt säker på att de kommer att skada din motivation och entusiasm.

Nätverka med folk som har ambitiösa planer, meningsfulla och storslagna mål även om de skiljer sig från dina egna. Det är personer som kommer att ge dig energi – liksom du kommer att ge dem.

Jan Huss

ARTIKELN HANDLAR OM