Två döda - fem anhållna efter skottlossning

1 av 10

avJohn Granlund, Martin Nilsson

NYHETER

Två män dog och fyra skadades.

Skjutvapen, knivar och knogjärn användes i vad som tros vara en samordnad attack i Norrköping.

Fem personer sitter anhållna misstänkta för mord eller medhjälp till mord.

Enligt uppgifter till Expressen handlar det om en släktuppgörelse.

Tipsa | Aftonbladet

Våldsamma attacker inträffade i stadsdelen Hageby i Norrköping i går kväll.

Klockan 21.56 fick polisen in flera samtal från allmänheten om skottlossning. Polisen beskriver situationen på platsen som kaotisk och med mycket folk i rörelse.

– När polis kom till platsen påträffades fyra svårt skadade män, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid Polisen i Östergötland.

Två dog på sjukhus

En halvtimme senare påträffades ytterligare två svårt skadade personer i samma område.

– De har både skottskador och skärskador. Totalt handlar det om sex personer som är allvarligt skadade, säger Fredrik Kliman.

Två män, båda i 40-årsåldern, dog och fyra, i 25- till 40-årsåldern, skadades svårt. Om personerna dött av skador från eggvapen eller skjutvapen är oklart.

– Alla skadade fördes med ambulans till olika sjukhus i länet. På sjukhuset konstaterades två personer avlidna av sina skador, säger Fredrik Kliman.

Ett stort polispådrag från flera delar av landet deltog i natt i mördarjakten eftersom flera av de inblandade ska vara skrivna i Södertälje.

Kan ha varit koordinerat

Sent i natt greps flera personer misstänkta för mord eller medhjälp till mord, uppger polisen på sin hemsida. Fem stycken sitt nu anhållna misstänkta för inblandning i brottet, uppger chefsåklagare Torsten Angervåg för Expressen.

Ytterligare två personer har sökt vård på sjukhus efter gårdagens händelser.

"Eventuellt finns ytterligare skadade som ännu inte sökt vård", skriver polisen.

Händelseförloppet är fortfarande oklart, enligt polisen.

– Det är något som våra utredare kommer att titta på, säger Fredrik Kliman.

Enligt en källa med insyn kan attackerna ha varit flera och samordnade.

– Det är flera personer som är skjutna och knivskurna på flera platser. Det verkar vara samordnat, säger en källa med insyn i insatsen.

”Det var fullt upplopp”

Andra uppgiftslämnare beskriver ett bråk som urartade.

– Det var som ett vanligt slagsmål. Vid 21-tiden kom två stycken killar med pistol och några andra med knivar och knogjärn. De fick tag i en av personerna som de skadade med kniv, säger ett vittne.

Aftonbladet har pratat med en boende i området:

– Vi satt och tittade på tv när vi hörde ett bråk utanför huset, jag gick till fönstret och tittade. Jag såg massor av människor komma springande. Det var fullt upplopp. En person såg att bli jagad, han var skadad och föll ned utanför grannhuset.

– Jag är chockad att det här kunde hände på vår lugna gata. Jag brukar alltid ha ytterdörren olåst och det var den också i går, det vågar jag nog inte ha i fortsättningen.

Fler skottlossningar

Polisen uppger att gårdagens dåd troligen inte har någon koppling till tidigare händelser i länet.

– Under senaste tiden har det varit mycket oroligheter, i Skäggetorp, Ryd och Berga. Vi har haft skottlossning, knivskärning, misshandel, bränder stenkastning mot polis, men vi tror inte att det har någon direkt koppling med våldsdådet i Hageby, säger Fredrik Kliman.

Polisen uppgav på tisdagsmorgonen att tekniker gjort undersökningar på flera platser under natten och kommer att göra ytterligare platsundersökningar.

– Vi kommer också att göra husrannsakningar och en mängd förhör kommer att hållas. Utredarna har ett gediget arbete framför sig, säger Erik Thulin, informatör på Östgötapolisen.

Enligt honom har polisen gjort flera beslag, men han vill inte gå in på vilka.