Skelettkvinnan i hovrätten i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Helena: "Nu har jag chans att få upprättelse"

1 av 4
”Skelettkvinnan” i Göteborg.

"Skelettkvinnan" Helena, 38, vill frias från brott mot griftefriden – åklagaren vill fälla henne även för att ha haft sex med skelett.

I dag inleds förhandlingar i Göta hovrätt.

– Det är ett liv som fortsätter efter det här: mitt eller åklagarens. En kommer att ha skämt ut sig över hela världen, den andra kan gå vidare, säger Helena.

Hon anländer under måndagsmorgonen till hovrätten med kritstrecksrandig blå kavaj, jeans och röda converseskor.

Helena, 38, blev i fjol känd som "Skelettkvinnan", efter att polisen gått in i hennes lägenhet i Bergsjön utanför Göteborg, och hittat skelettdelar som pusslats samman till ett komplett skelett på vardagsrumsgolvet.

Köpte via nätet

Hon misstänktes till en början för mord, vilket snabbt kunde uteslutas. Enligt Helena har hon köpt allt via nätet.

Efter att bilder av en kvinna som har sex med skelettdelar och en novell betitlad "Min nekrofili" funnits på cd-skivor, åtalades hon för brott mot griftefriden.

Åklagaren Kristina Ehrenborg Staffas hänvisade till att Helena skulle ha använt delarna sexuellt, vilket skulle göra brottet grövre. Men tingsrätten friade Helena från nekrofilanklagelserna.

Däremot fälldes hon för brott mot griftefriden, till skyddstillsyn. Båda parterna har överklagat, vilket hovrätten under förhandlingarna i dag och i morgon ska ta ställning till.

Helena har tidigare uppgett att domen förstört hennes liv och att hon förlorat allt.

"Två liv som avgörs"

Inför dagens förhandlingar säger hon till Aftonbladet:

– Det känns som om det är två liv som avgörs nu. Det är ett liv som fortsätter, antingen mitt eller åklagarens. En kommer att skämmas ut över hela världen och en kommer att kunna gå vidare.

Helena har lämnat 60 sidor till rätten med vad hon anser vara stark bevisning som talar för att hon bör frias. Det består av andra motsvarande fall av män som haft skelettdelar och kranier som friats.

Bland annat hänvisar hon till att skallar hittats hemma hos en mc-ledare i Gävle.

– Varför ska jag straffas för det alla andra friats för? Den här mannen häktades inte ens. Han friades. 

Fler oroliga skelettinnehavare

– Det är nu rättssystemet har möjlighet att ge mig upprättelse.

Hon uppger att hennes advokat får mejl från andra oroade skelettinnehavare.

– Det är jag som får ta den här skiten. Det här blir ett historiskt, prejudicerande fall: det är nu det avgörs om det är lagligt att inneha skelettdelar eller inte. Det är nu eller aldrig. Tänk alla människor som har skelett hemma – vad ska hända med dem?

Åklagaren har tidigare sagt till Aftonbladet att var och en har ansvar för att ta reda på reglerna kring griftefrid, trots att hon tidigare friat en man för att ha ägt skelettdelar.

Rättsprofessor: "Oklart vad som gäller"

Enligt lagen ska en person dömas för  brott mot griftefriden om den "obehörigen flyttar, skadar eller skymfligen behandlar lik eller avlidens aska, öppnar grav eller på annat sätt gör skada på kista, urna, grav eller något annat vilorum för de döda". Straffsatsen går från böter upp till fängelse i två år.

Enligt Petter Asp, professor i straffrätt vid Stockholms universitet, är det svårt att veta vad utgången blir i fallet Skelettkvinnan.

– Det är inte helt självklart var man generellt ska dra gränsen mellan vad som är likdelar och där det blir "historiska föremål". Det finns inga prejudicerande fall som är tydliga, säger han till Aftonbladet.

Publicerad: