C och KD under spärren

avLeonard Goldberg

NYHETER

Underläget för Alliansen står sig.

Och värst är det för Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Både partierna ligger under spärren, visar Sifos senaste mätning som publiceras i Svenska Dagbladet.

Årets valrörelse kunde inte börjat bättre för de rödgröna. Alliansens underläge står sig sedan decembermätningarna – och gapet är stort.

I dag skiljer 11,7 procentenheter mellan blocken. De rödgröna har i dag 50,6 procent av väljarstödet. Alliansen ligger på 38,9 procent.

C och KD under spärren

Värst ser de ut för Centerpartiet, 3,7 procent, och Kristdemokraterna, 3,3 procent, som båda ligger under riksdagsspärren. Partierna har backat med 0,7 respektive 0,3 procentenheter sedan den senaste mätningen.

Den statistiska felmarginalen för mätningen ligger på 0,8 procentenheter för de båda partierna.

För Centerpartiet är siffrorna extra dystra. Mätningen visar att Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är större än partiet bland människor på landsbygden.

– Om man som traditionellt landsbygdsparti blir slagen i både av V och SD har man inte en stark position ens i sitt kärnområde, även om C fortfarande är starkare där än i andra grupper, säger Toivo Sjörén, chef för opinionsundersökningar på Sifo till Svenska Dagbladet.

FP går framåt

Sverigedemokraterna har gått ner 0,1 procentenheter till 9,2 procent. De är i och med det Sveriges fjärde största parti. Bäst sedan föregående mätningen har det gått för Folkpartiet som ökat med 1,0 procentenheter.