Vargjakt stoppas i vinter

Publicerad:
Uppdaterad:

Det blir ingen licensjakt på varg den här vintern heller. På onsdagen beslutade förvaltningsrätten i Stockholm att tills vidare stoppa den planerade jakten i februari.

Vargar på Kolmårdens djurpark.
Foto: LASSE ALLARD
Vargar på Kolmårdens djurpark.

Därmed fick de miljöorganisationer som överklagat jakten rätt även denna gång, liksom vid tidigare tillfällen då jakten stoppats. Sedan tidigare är jakten föremål för granskning av EU-kommissionen.

För regeringen är beslutet ett bakslag, liksom för Jägareförbundet som länge drivit frågan.

Naturskyddsföreningen: ”Jättebra”

– Bra. Jättebra. Vi är mycket nöjda med rättens beslut, säger Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson.

– Vi räknade med att det skulle bli så här, eftersom beslutet att stoppa fjolårets jakt fortfarande är under rättslig behandling.

”Envis regeringsförsök”

Han påpekar att jakt på varg, såväl licensjakt som skyddsjakt, stoppats i svensk domstol vid tre tillfällen de senaste åren. Licensjakten som stoppades 2013 ligger sedan dess som ärende hos kammarrätten, och det är möjligt att årets inhibition också hamnar där om Naturvårdsverket överklagar rättens beslut.

– Dessutom har EU sedan länge haft invändningar mot regeringens försök att få till stånd jakt. Ändå envisas regeringen med nya försök gång på gång, säger Karlsson.

Vill inte kommentera

Miljöminister Lena Ek (C), vill inte uttala sig om förvaltningsrättens beslut. Hennes pressekreterare Erik Bratthall säger att ministern inte kan gå in och kommentera en pågående process i svensk domstol.

– Det är ett överklagande av Naturvårdsverkets beslut och det är upp till Naturvårdsverket att bestämma hur förvaltningen ska gå till, säger han.

I höstas presenterade regeringen sin rovdjursproposition där det föreslogs att det räcker med 170–270 individer för en gynnsam vargstam. I dag finns omkring 400 vargar.

Naturvårdsverket: Inte nöjd

Om Naturvårdsverket kommer att överklaga dagens beslut går inte att säga ännu.

– Vi har inte hunnit läsa det ännu. Vi behöver diskutera internt hur vi ska gå vidare, säger Gunilla Skotnicka, sektionschef vid Naturvårdsverket.

– Men vi tycker att jakten på varg är en viktig del av förvaltningen och att det är viktigt att den kan genomföras. Ur det perspektivet är vi inte nöjda med beslutet.

TT

Publicerad: