Nyheter

15-åriga flickan om hovrättens dom

Av: 

Mira Micic

Den 15-åriga flickans mamma berättar att hon började darra när hon fick veta att pojkarna friats i hovrätten.

Den 15-åriga flickans mamma berättar att hon började darra när hon fick veta att pojkarna friats i hovrätten.

Foto: URBAN ANDERSSON

NYHETER

De sex pojkarna fälldes för grov våldtäkt mot den 15-åriga flickan.

Men hovrätten använde en gammal lagtext – och friade dem.

– När jag hörde det började jag darra. Det är så fel, jättefel, säger flickans mamma.

15-åringen: ”Jag vill att man skriver om det här. Jag vill att folk ska veta att jag inte ville att detta skulle hända mig, det var inte frivilligt”

Foto: URBAN ANDERSSON

Hennes 15-åriga dotter följde med en kompis på en fest i mars i år. Klockan ett på natten ringde polisen på dörren hemma hos familjen och berättade att flickan blivit gruppvåldtagen och körd till sjukhus.

Sex pojkar dömdes i tingsrätten, men i veckan ändrade Svea hovrätt domen – och samtliga friades.

När Aftonbladet träffar den 15-åriga flickan och hennes familj i ett radhus i Stockholmsområdet har de samlats kring köksbordet.

Flickan är först tyst och tittar ner medan de övriga berättar om hur hårt familjen påverkats av det som hänt.

– Jag vill att man skriver om det här. Jag vill att folk ska veta att jag inte ville att detta skulle hända mig, det var inte frivilligt. Jag vill inte att sånt här händer igen, att någon mer tjej upplever det här, säger 15-åringen.

”Jag var rädd och jag sa nej”

På festen möttes hon av ett grabbgäng, samtliga pojkar var okända för henne. De tog hennes telefon, hennes kläder och i ett låst rum följde en rad samlag med pojkarna. Sedan skickades hon ut från bostaden och på gatan fick hon hjälp av två förbipasserande tjejer, som ringde polisen.

Hovrätten hänvisar till att flickan endast var i en mycket utsatt situation, men inte "i ett hjälplöst tillstånd" som det krävs för en fällande dom enligt den gamla lagtexten som vid händelsen fortfarande gällde.

– Vad menar de med "hjälplöst tillstånd"? Jag förstår inte hur de tänker. Jag var rädd och jag sa nej, men de här killarna lyssnade inte. Jag är ganska liten, de var större och många fler. Jag tänkte att om jag skriker så gör de något ännu dummare. Jag sa nej. Hur säger man ett nej så att det blir mer nej? säger flickan.

Upprörda över domen

Vid ett tidigare tillfälle sa domaren Sven Jönson till Aftonbladet att "hon mycket väl kan ha sagt nej, men även om det varit så blir det inte per automatik våldtäkt" och att "det mycket väl kan ha skett mot hennes uttryckliga vilja men om det inte varit utnyttjande av ett hjälplöst tillstånd är det inte våldtäkt".

Vad skulle du vilja säga till domaren?

– Jag skulle vilja fråga: Om du var en tjej som jag och hade 6-7 killar emot dig, skulle du våga stå upp och försöka slå dem? Eller skulle du göra som jag: säga nej, och sedan blunda och vänta på att det är över?

Flickans familj är upprörd och uppgiven över hovrättens friande dom.

– Vad ger detta för signaler? Jag vill att processen fortsätter, säger mamman.

Slutat gå ut

Flickans ögon tåras gång på gång.

– Om rätten säger att det inte är deras fel, då menar de att det är mitt fel. Jag tänker hela tiden på det, det känns som om jag ska skylla mig själv, för att jag befann mig på den platsen. Det hände, men jag ville absolut inte att detta skulle hända mig.

Hon har slutat gå ut och umgås endast med sina närmaste vänner. 15-åringen säger att det enda hon önskar sig är att kunna vrida klockan tillbaka.

– Jag drömmer ofta om det som hänt, det är mardrömmar. Men en gång drömde jag att jag var tillbaka där och att jag gick in i den där lägenheten och sedan gick ut igen, på en gång. Då blev jag lycklig igen. Men sedan vaknade jag och insåg att det bara varit en dröm.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: