Västsahara utanför fiskeavtal med Marocko

avTT

Foto: Francisco Seco/AP/TT
Demonstration för självständighet i Västsahara i Madrid. Arkivfoto.

EU:s fiskeavtal med Marocko är giltigt, men kan inte anses omfatta vattnen utanför Västsahara, konstaterar EU:s domstol.

En brittisk stödorganisation för självständighetsrörelsen i Västsahara har försökt att få hela fiskeavtalet fällt, med hänvisning till att det skulle ge EU-fartyg tillstånd att fiska även i vattnen utanför den forna spanska kolonin i nordvästra Afrika.

EU-domstolen anser dock att texten tydligt talar om att avtalet enbart gäller i marockansk fiskezon och Marockos territorium. Om Västsahara skulle nämnas skulle dock avtalet vara otillåtet.

"Om Västsaharas territorium skulle inkluderas i fiskeavtalet skulle det inte vara förenligt med vissa bestämmelser i internationell lag", konstaterar domstolen i ett uttalande.

Flera svenska EU-parlamentariker gläds över beskedet.

– När vi nu omförhandlar fiskeavtalet är det viktigt att vi förhandlar med västsaharierna själva om deras naturresurser. Det vore mycket märkligt om någon nu försöker kringgå det här, säger Jytte Guteland (S).

"EU måste börja om med en helt ny politik för Västsahara, som erkänner västsahariernas rätt till självbestämmande", skriver kollegan Bodil Valero (MP).

Västsahara har sedan 1975 till största delen varit ockuperat av Marocko, som ser sig som rättmätig ägare till området.