Nyheter

Putin skrev under – nu är Krim ryskt

Av: 

Joachim Kerpner

Leonard Goldberg

NYHETER

"Republiken Krim" är nu en del av den ryska federationen enligt Ryssland.

Efter sitt tal i parlamentet skrev den ryske presidenten Vladimir Putin under det historiska avtalet med representanter från Krim.

Putins avtal fördöms av omvärlden.

Vladimir Putins känslosamma tal i det ryska parlamentet varade nästan en timme. Den ryske presidenten gjorde ett historiskt svep och sa att Krim egentligen alltid har varit ryskt. Det var ett misstag av den förre sovjetledaren Nikita Chrusjtjovs att lämna bort Krim till Ukraina 1954, menade Putin.

– Det här är verkligen Ryssland, det har alltid varit Ryssland.

"Ryssland! Ryssland!"

Beslutet att göra Krim och Sevastopol till delar av den ryska federationen togs enligt Putin på grundval av söndagens folkomröstning då nästan 97 procent av befolkningen uppgav att de vill tillhöra Ryssland.

Avtalet skrevs under av Vladimir Putin, Krims talman Vladimir Konstantinov, halvöns lokale regeringschef Sergej Aksionov samt Sevastopols borgmästare Aleksej Tjalij.

När avtalet var undertecknat spelades den ryska nationalsången.

– Ryssland! Ryssland!, ropade de församlade regerings- och parlamentsledamöterna.

Krim och Sevastopol räknas som delar av Ryssland redan från undertecknandet av avtalet, konstateras på Kremls egen webbplats, skriver TT.

Vladimir Putin sa att han förstod de fredliga Majdandemonstranternas kamp för förändring i ett land som präglats av politiskt kaos i 20 år. I sitt tal poängterade han dock att Ryssland inte kan lämna den etniskt ryska befolkningen i landet åt sitt öde. Vladimir Putin menar att de styrande i Ukraina är tydligt anti-ryska som tillsatts av nationalister, fascister och antisemiter.

Jämförde med Kosovo

I talet fördömde Vladimir Putin västvärldens sanktioner och sa att Ryssland hellre vill ha en dialog och goda relationer.

– Våra partners i väst, ledda av USA, föredrar att inte styras av internationell rätt i sin praktiska politik, utan av vapenmakt. De har börjat se sig själva som exceptionella och utvalda, att de kan bestämma världens öde och att det bara är de som har rätt.

Han förnekade att Ryssland har genomfört en militär intervention på Krim. I stället jämförde han situationen på halvön med den när Kosovo blev självständigt. Enda skillnaden är att det inte dödats en enda människa på Krim.

– Han sa hela tiden att Ryssland agerat legalt, att Krim förklarat sig suveränt. Han åberopade vad internationella domstolen i Haag sagt om Kosovo, och att liknande händelser skett, säger Sven Hirdman, tidigare Moskva-ambassadör till Aftonbladet.

Starka reaktioner från väst

Reaktionerna från omvärlden har inte låtit vänta på sig. USA:s vicepresident Joe Biden säger att omvärlden ser genom Rysslands agerande och att ytterligare sanktioner mot landet är att vänta.

– 13 av FN:s säkerhetsråds 15 länder fördömde folkomröstningen. Ryssland stod kvar ensamma och nakna inför världen med aggressionen de har utfört, sa han under en presskonferens i Polen.

Storbritanniens utrikesminister William Hague skriver på Twitter att han fördömer Rysslands agerande. Storbritannien avbryter allt militärt samarbete med Ryssland, inklusive vapenhandel. Carl Bildt twittrar att Putins genom sitt agerande utmanar internationell rätt.

I ett uttalande skriver Ukrainas utrikesdepartement att avtalet mellan Krim och Ryssland är odemokratiskt.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter