Iran rymdkontrade med apan Fargam

avJohn Granlund

NYHETER

Först meddelade Kina att de landat på månen.

Nu har Iran skjutit upp en apa.

56 centimeter höga Fargam uppges må bra efter rymdfärden.

Rymdnyheterna duggade tätt på lördagen. Först ut var Kina som landade en liten robotbil på månen.

Sedan slog regimen i Iran till med nästa bedrift.

På lördagseftermiddagen uppgav de att apan Fargam skjutits upp 120 kilometer i rymden och därefter landat säkert på jorden i en kapsel med hjälp av en fallskärm. Rymdresan ska ha varat i 15 minuter och under tiden ska den lilla apan ha undersökts med hjälp av sensorer.

”Återkom på säkert sätt”

Enligt landets nyhetsbyrå IRNA gratulerade landets president Hassan Rouhani vetenskapsmännen som ligger bakom framgången under lördagen.

– Genom Guds nåd och insatser från iranska rymdforskare har vår Pajohesh-raket, med en andra levande apa ombord vid namn Fargam, skickats ut i rymden och återkommit till jorden på ett säkert sätt, säger presidenten.

På den iranska statstelevisionen visades bilder av en raketavfyrning som ska ska ha skett på söndagsmorgonen. Senare under dagen visades bilder på en apa som bar en röd t-shirt.

Samtidigt oroas USA och dess allierade av att Irans rymdexperiment kan ha en koppling till landets kontroversiella kärnvapenprogram och att tekniken senare ska användas för att utveckla långdistansmissiler med kärnvapenspetsar, rapporterar AP. Från iranskt håll meddelar man dock att landets kärnprogram är helt fredligt.

"Påminner om 60-talet"

Det är andra gången som Iran säger sig ha skjutit upp en apa i rymden.

Apan Fargam är enligt AP en hane av arten Rhesusmakak på tre kilo som är 56 centimeter lång. Nu planerar landet för att skjuta upp en större apa, uppger nyhetsbyrån.

Sven Grahn, pensionerad rymdexpert, tycker att Irans rymdverksamhet påminner om 1950- och 1960-talens rymdkapplöpning.

– Det är lite primitivt och inte särskilt sofistikerat. Att skicka upp en liten apa till 12 mils höjd tror jag inte man kan lära sig så mycket nytt av, säger han.

Han säger att Iran rymdförsök är nära kopplade till landets militära raketverksamhet.

– Många anser ju att det är ett sätt att försöka dölja militära aktiviteter. Men främst tror jag det handlar om att de vill vara en regional stormakt i den delen av världen och det här är ett sätt att visa sig på styva linan, säger Sven Grahn.