Pussy Riot kan snart släppas

NYHETER

Vladimir Putin utfärdar stor amnesti

1 av 2 | Foto: Miljöaktivisten Dima Litvinov fängslades vid en Greenpeaceaktion i Ryssland.

Både de fängslade Pussy Riot-medlemmarna och den svenske Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov kan få en tidig julklapp.

Enligt tidningen Izvestia kommer de att beviljas amnesti den 12 december i år.

Men svenska UD känner inte till uppgifterna.

Enligt den ryska tidningen Izvestia kommer både den svenska Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov och de två Pussy Riot-medlemmarna Maria Alyokhina och Nadezhda Tolokonnikova att beviljas amnesti innan jul.

Sedan tidigare är det bekräftat att upp mot 25 000 personer kommer att beviljas amnesti den 12 december i år. Då firar nämligen den ryska konstitutionen 20 år.

– Omkring 1 300 personer kommer att friges från fängelser och domarna mot ytterligare 17 500 personer kommer att upphävas. Dessutom kommer rättsprocesserna mot nära 6 000 personer att läggas ned, säger Vladimir Vasilyev, talesman för den ryska duman till Interfax.

Dima Litvinov kan släppas

Fram tills i dag har det varit oklart vilka personer som berörs av amnestin. Men tidningen Izvestia har enligt nyhetssajten rt.com kommit över ett dokument som Vladimir Putin har undertecknat. Där står det enligt tidningen att både den svenska aktivisten Dima Litvinov och de två fängslade Pussy Riot-medlemmarna inkluderas i amnestin. Dessutom ska flera demonstranter som greps efter protesterna i Moskva i maj 2012 friges.

Enligt tidningen Izvestia kommer frigivningarna att ske senast ett halvår efter amnestin.

Svenska UD känner inte till de nya uppgifterna.

– Det senaste är att Greenpeace-aktivisterna blev släppta mot borgen. Det här med amnesti är inget vi kan svara på under jourtid. Vi kan varken bekräfta eller dementera det, säger Karin Nylund på UD Press.