LO:s ordförande: Borg måste ha tappat markkontakten

Enligt Thorwaldsson måste Anders Borg "ha tappat markkontakten helt".
Enligt Thorwaldsson måste Anders Borg "ha tappat markkontakten helt".

Att finansminister Anders Borg (M) varnar för riskerna med en alltför snabb sänkning av arbetslösheten har retat upp LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är ett slag i ansiktet på landets 400 000 arbetslösa. Här har Borg förlorat all markkontakt, säger han.

När Anders Borg presenterade regeringens vårproposition slog han fast att det långsiktiga målet är full sysselsättning. Samtidigt varnade han för en alltför hastig sänkning av arbetslösheten.
– Vi får fråga oss hur snabb nedgång vi tål. Får vi en häftig nedgång får vi inflation. Vi behöver en gradvis nedgång, sa han.

Det är ett uttalande som retar LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

– Arbetslösheten har ökat med 100 000 sedan Anders Borg blev finansminister. Det finns inte en enda prognos som säger att problemet för svensk ekonomi är att arbetslösheten sjunker för fort.Snacka om att det är ett slag i ansiktet på de över 400 000 människor som varje dag sitter hemma och fyller i CV:n att skicka till olika arbetsgivare, säger han.

”Tappat markkontakten”

Thorwaldsson slår fast att Anders Borg "måste ha tappat markkontakten helt". Enligt LO:s ordförande är problemet inte en snabbt sjunkande arbetslöshet utan precis tvärtom. Att arbetslösheten fortsätter att vara hög.

– Det är inte ens så att arbetslösheten är på väg ner, den står och stampar på lite över 8 procent och har gjort så i ett år. I år och året därefter säger till och med regeringen själv att den kommer ligga på runt 7-7,5 procent. Det är fortfarande högre än när de själva innan valet 2006 varje dag pratade om massarbetslöshet och utanförskap.

Karl-Petter Thorwaldsson säger att han hade velat ha helt andra besked än dem finansministern gav under sin dragning. Bland annat satsningar på bristyrkesutbildningar, som till exempel maskinförare där man kan få behörighet efter tio veckor om man har B-körkort.

– Många arbetslösa, särskilt de som saknat jobb i mer än två år, har svårt att ta de arbeten som finns. Det är satsningar på dem han borde ha pratat om, säger LO:s ordförande.

Publisert: