Nyheter

Han tillbringar två veckor i en björn

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

Fransk konstnär ligger gärna trångt

Man skulle kunna tro att det är ett aprilskämt. Om det inte var för att Abraham Poincheval direktsänder varje sekund av sin vistelse inne i en björn.

Det var den 1 april som den franske konstnären Abraham Poincheval, 42, tog klivet in i björnens mage på Jakt- och vildmarksmuseet i Paris.

Nallen står på ett lågt podium mitt i ett rum fullt med vackra tavlor och möbler. Nu strosar museets besökare förbi den uppstoppade björnen, några till synes ovetandes om att någon ligger i den. Andra stannar till en stund för att växla några ord med Poincheval.

På videobilderna syns Poincheval i bara kalsongerna. Sovandes eller med en bok i handen. Han ska under sina dagar i björnen äta, dricka, sova och kissa inne i en specialbyggd kammare. Han uträttar sina behov i behållare, modell termos.

Symboliserar återfödelse

Inspirationen ska han ha fått av djurkadaver han stött på i de franska alperna.

"För honom betyder denna akt återfödelse, en rituell övergång från de dödas värld till de levandes", står det i ett pressmeddelande.

Poincheval har tidigare tillbringat en vecka i ett hål i jorden under en bokaffär i Marseille. Enligt Musee de la Chasse et de la Nature är han en performanceartist som är "väl känd med extrema situationer".

Nu ska han ligga inne i björnmagen till den 13 april.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstens nyheter hos Åhléns – handla mode, inredning och skor här

Åhléns

Publisert: