Han tillbringar två veckor i en björn

Fransk konstnär ligger gärna trångt

Man skulle kunna tro att det är ett aprilskämt. Om det inte var för att Abraham Poincheval direktsänder varje sekund av sin vistelse inne i en björn.

Det var den 1 april som den franske konstnären Abraham Poincheval, 42, tog klivet in i björnens mage på Jakt- och vildmarksmuseet i Paris.

Nallen står på ett lågt podium mitt i ett rum fullt med vackra tavlor och möbler. Nu strosar museets besökare förbi den uppstoppade björnen, några till synes ovetandes om att någon ligger i den. Andra stannar till en stund för att växla några ord med Poincheval.

På videobilderna syns Poincheval i bara kalsongerna. Sovandes eller med en bok i handen. Han ska under sina dagar i björnen äta, dricka, sova och kissa inne i en specialbyggd kammare. Han uträttar sina behov i behållare, modell termos.

Symboliserar återfödelse

Inspirationen ska han ha fått av djurkadaver han stött på i de franska alperna.

"För honom betyder denna akt återfödelse, en rituell övergång från de dödas värld till de levandes", står det i ett pressmeddelande.

Poincheval har tidigare tillbringat en vecka i ett hål i jorden under en bokaffär i Marseille. Enligt Musee de la Chasse et de la Nature är han en performanceartist som är "väl känd med extrema situationer".

Nu ska han ligga inne i björnmagen till den 13 april.

Publisert: