S-toppen: Skippa snapsen till sillen

NYHETER

Veronica Palm firar en vit jul för barnens skull

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
ANSIKTET UTÅT Veronica Palm frontar kampanjen Vit jul. ”Jag har inga problem att avstå från alkohol under julhelgen som en symbol för att barn ska ha rätt till en jul där det är deras firande som står i centrum”, säger hon.

Veronica Palm (S) uppmanar alla att spola julsnapsen och dricka must till maten – för barnens skull.

Av egen erfarenhet vet hon hur alkohol kan skada.

– Min morfar drack för mycket och var inte snäll, säger riksdagsledamoten som är en av årets Vit Jul-ambassadörer.

För sjunde året genomför nykterhetsorganisationen IOGT-NTO kampanjen Vit Jul för barns rätt till ett firande utan alkohol.

Tillsammans med kändisar som Charlotte Perrelli, Henry Bronett och Börje Salming är S-riksdagsledamoten Veronica Palm, 40, ett av kampanjens ansikten. Enligt kontraktet ska hon därmed helt avstå från alkohol under julafton, juldagen och annandagen.

– Jag är inte nykterist själv, men jag dricker inte speciellt mycket. Jag har inga problem att avstå från alkohol under julhelgen som en symbol för att barn ska ha rätt till en jul där det är deras firande som står i cen­trum, säger hon.

Gick ut över familjen

Veronica Palms egen morfar, som inte längre lever, var alkoholist och hon har också sett andra i hennes närhet brottas med sjukdomen. Morfadern var sjuk och drack för mycket – och kunde ta ut det på sin familj.

– I många familjer finns det här som alla egentligen vet men som man inte riktigt pratar om. När det gällde min morfar så drack han för mycket, var inte snäll och var inte heller snäll med barnen.

Veronica Palm menar att det som vuxen är viktigt att visa barnen att man ser dem.

– Man brukar kalla barn som lever med alkoholism för de glömda barnen. Alkoholism är en osynlig sjukdom och drabbar inte bara den som har den utan framför allt de närstående som försöker skydda alla. Barn tar ansvar för allt, för vuxna och deras handlingar. Den där oron, det behöver inte vara skräckexemplen där tomten vinglar och faster tafsar, men oron över att något ska hända finns där.

”Aldrig onykter”

I hennes familj blev det mormor som stod för tryggheten under jularna. Efter att ha upplevt baksidorna av alkohol tog mormodern ställning och blev aktiv nykterist. Det var heller inte välkommet att dricka hemma hos henne.

– Under mina jular hos henne såg jag aldrig någon som var onykter. Däremot vet jag att mormor vid några tillfällen stängde ute släktingar som borde ha varit där.

Är restriktiv

Veronica Palm menar att hennes upplevelser har satt spår i henne som vuxen. Hon är restriktiv med alkohol och ser till att skydda sina egna barn från sammanhang där människor blir berusade.

– Jag har trott att det berodde på att jag var politiker och kontroll­freak, men nu har jag förstått att det handlar om att jag ogillar när människor blir förändrade, säger hon.