Tymosjenko ska friges

Reporter: Karin Ahlborg, Josefin Westin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 32

Ukrainas oppositionsledare Julija Tymosjenko kan friges efter beslut i landets parlament, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Hon har suttit fängslad i tre år.

Ukrainas ex-premiärminister Julija Tymosjenko kan komma att släppas. Landets parlament röstade i dag igenom att brottsbalken ska ändras och avkriminalisera det hon dömts för. Ukrainsk lag skulle i stället ligga i linje med EU-lagstiftningen.

Den tidigare premiärministern Tymosjenko greps 2011 och dömdes till sju års fängelse för maktmissbruk av sin tjänsteställning som regeringschef. Hon hade bland annat skrivit på ett övervärderat gasavtal med det ryskägda energileverantören Gazprom.

Även Reinfeldt protesterade

Domen föll ett år efter att hon förlorat presidentvalet mot nuvarande presidenten Viktor Janukovytj, som hans hårdaste motståndare.

Rättsfallet och den gamla sovjetiska lagstiftningen det byggde på fick hård kritik – inte minst från EU.

Enligt Tymosjenko var rättegången en fars som övervakades av en domare, som hon kallade, Janukovytjs "nickedocka".

Protesterna mot domen har varit massiv under åren och flera politiska ledare, däribland Fredrik Reinfeldt, bojkottade fotbolls-EM 2012, som spelades i Polen och Ukraina, på grund av Julia Tymosjenko.

Krävs att en domstol agerar

Amnesty och andra organisationer har tagit upp hennes sak, som de menar är politiskt motiverat, och krävt hennes frigivning-

Det har tidigare cirkulerat rykten om en förestående frigivning som hittills inte har haft någon grund.

EU ställde senast i november förra året krav på hennes frisläppande för att gå med på det frihandelsavtal som Ukraina förhandlade om.

Enligt CNN kan den förra premiärministern dock inte släppas omedelbart. En domstol måste nu agera för att befria henne och andra åtalspunkter kvarstår mot henne.

Publicerad: