Presidenten spårlöst försvunnen

Av: Victor Stenquist, Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 36 | Foto: AFP
Tymosjenko talar från scenen på Självständighetstorget.

Ukrainas parlament har röstat fram en ny tillfällig president.

Talmannen Oleksandr Turtjynov får nu ta över Janukovytjs uppgifter.

Samtidigt tros Janukovytj befinna sig i östra Ukraina - nära den ryska gränsen.

– Han måste fly, det är hans enda sätt för att överleva, säger Jakub Swiecicki, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

En ny maktordning börjar ta sin form i Ukraina.

Efter att president Janukovytj flytt Kiev har parlamentet storstädat bland de tidigare högdjuren och nu har en ny tillfällig president utsetts.

Talmannen Oleksandr Turtjynov får tillfälligt presidentens befogenheter efter en omröstning under söndagen. Parlamentet har även avskedat utrikesminister Leonid Kozjar.

Tackar för stödet

Julia Tymosjenko uppger själv att hon inte strävar efter att bli premiärminister

– Jag förvånades över att höra att jag sågs som en kandidat till premiärministerposten i Ukraina. Ingen har diskuterat frågan med mig. Tack för stödet, men snälla se inte mig som en kandidat att leda regeringen, säger Tymosjenko enligt sin hemsida.

Men en roll i toppolitiken väntar med stor sannolikhet och hennes parti Fosterlandet uppger att hon ”mycket snart” ska träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Den 25 maj kommer omval att hållas i landet.

"Flyr för sitt liv"

Var den nu avsatta president Janukovytj befinner sig var under söndagen fortfarande oklart.

I en tv-intervju i fredags från staden Charkiv kallade han händelserna i Ukraina för "en statskupp".

– Jag kommer inte att lämna landet, jag kommer inte att lämna in min avskedsansökan - jag är Ukrainas lagligt valda president, sa han.

Efter intervjun ska Janukovytj ha lämnat Charkiv och begett sig till Donetsktrakten, nära gränsen till Ryssland, där han försökt muta sig ut ur landet, rapporterar internationella medier.

Vad som kommer hända med Janukovytj är också en öppen fråga.

Enligt Jakub Swiecicki, forskare och Östeuropakännare vid Utrikespolitiska institutet, befinner sig ex-presidenten på flykt.

– Jag tror att han gömmer sig. Han kämpar för sitt liv - det är helt klart. Han måste fly, det är hans enda sätt för att överleva. Flera rykten säger att han redan flytt från landet, men det är rykten, säger han.

Stödköp stoppas

Från ryskt håll har man hållit en låg offentlig profil under den senaste veckans blodiga händelser i Ukraina.

Under dagens G20-möte i Sidney uppgav Ryssland att man ska avvakta med stödköp av ukrainska euroobligationer till dess att en ny regering är utsedd, skriver TT.

Landet håller inne med ett köp motsvarande 13 miljarder kronor som ingick i ett hjälppaket på 98 miljarder som president Putin kom överens om tillsammans med nu avsatte Janukovytj.

Sent på söndagen kallade Ryssland dessutom hem sin ambassadör från Ukraina "för konsultationer", enligt nyhetsbyrån AFP.

"På grund av upptrappningen av situationen i Ukraina och nödvändigheten av att analysera situationen från alla sidor, har ett beslut fattats att dra tillbaka den ryska ambassadören (Mikhail) Zurabov till Moskva för konsultationer", skrev ryska utrikesdepartementet i ett uttalande sent på söndagen.

"Svår och lång väg att gå"

Enligt Jakub Swiecicki kan Rysslands agerande vara ett tecken på en mer aktiv politik mot oppositionen.

Det långsiktiga målet från Rysslands sida är, enligt Swiecicki, att inte låta Ukraina reformeras i västlig riktning.

– Ukraina har en väldigt svår och lång väg att gå. Demokrati går att införa ganska snabbt och säkert, frukten av ekonomiska reformer kommer att ta tid. Risken är att Ryssland aktivt kommer att motarbeta reformer i landet genom att införa ekonomiska blockader, säger han.

EU-representant på besök

Under morgondagen väntas EU:s utrikeschef Catherine Ashton resa till Ukraina för att diskutera ekonomiska stabiliseringsåtgärder med det nya styret.

"I Kiev väntas hon träffa viktiga intressenter och diskutera stöd från EU för en hållbar lösning på den politiska krisen och åtgärder för att stabilisera det ekonomiska läget", skriver EU i ett uttalande.

EU har sagt att det finns beredskap att erbjuda ekonomiskt stöd till Ukraina men det är villkorat till att landet når ett avtal med Internationella valutafonden, uppger TT.

Publicerad: