Valåret 2014

Nazistens barnbarn i kampanj för SSU

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Valfilm mot ökande högerextremism ska spridas i sociala medier

Rainer Höss farfar avrättade judar i nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz.

Nu gör han gemensam sak med SSU – i en internationell EU-valskampanj mot högerextremism.

– Vi måste ta ställning mot nazister i Sverige och över hela Europa, säger Höss.

Kampanjen och filmen med namnet "Never forget. To vote" tar ställning mot den växande nazismen i Europa och vikten av att rösta på demokratiska partier i valet till EU-parlamentet.

Ansiktet utåt är Rainer Höss, som nyligen var i Stockholm för att spela in valfilmen tillsammans med det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU.

Han kommer från en tysk familj med en mycket mörk bakgrund.

– Det har funnits tillfällen då jag har velat glömma min historia, men vi får aldrig göra det. Hur ont det än gör, säger Höss i filmen.

Står upp för mångkultur

Hans farfar Rudolf Höss var lägerkommendant i Auschwitz och ansvarade för massavrättningar av judar under andra världskriget. Något som Rainer Höss har tagit starkt avstånd från, både i föreläsningar och i en uppmärksammad bok.

Enligt SSU:s ordförande Gabriel Wikström är nazistens barnbarn en perfekt budbärare för kampanjen.

– Rainer Höss har ett stort engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati. När vi kontaktade honom inledde han med att tacka för att vi gör det här, säger Wikström.

– För många, kanske särskilt unga människor, är det svårt att förstå vad EU-valet handlar om. Vi vill sätta fingret på att det är att stå upp för ett mångkulturellt Europa och säga nej till nazister, men också att ta ställning emot ökande klyftor och stigande arbetslöshet.

"Delar samma oro"

Rainer Höss själv förklarar sin medverkan med att SSU delar hans oro för den växande nazismen. Runt om i Europa växer sig högerextrema rörelser allt starkare.

– Det här är ett initiativ för att ta ställning mot nazister i Sverige och över hela Europa och att uppmana människor att rösta i det kommande EU-valet, oavsett vilket politiskt parti man identifierar sig med. Det här är ett initiativ som står över politisk färg, för ett Europa där alla människor är välkomna, säger han.

Genom att medverka i kampanjen hoppas han påminna om att kampen mot nazismen måste fortsätta att föras – varje dag.

– Vi måste göra det själva och inte vänta på någon annan. Om vi tittar bort ett ögonblick så sprider det sig. Om vi tittar bort lite för länge kan det snart vara för sent.

Emerich Roth ambassadör

Tanken är att SSU:s valfilm ska spridas både inom och utanför Sveriges gränser.

Ungdomsförbundet har avtalat med ett antal kända personer runt om i Europa, som alla har många egna följare i sociala medier som Twitter och Facebook, om att vara ambassadörer för kampanjen.

Bland dessa finns den kände Auschwitzöverlevaren och författaren Emerich Roth, 90 år.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014