Här bryter SR:s reporter ihop

NYHETER

Cecilia Uddén: Jag skäms inte

Foto: MICKE GRÖNBERG/SVERIGES RADIO
Cecilia Uddén.

I en intervju med Egyptens ambassadör Badr Abdelaty tappar plötsligt SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén fattningen.

När han inte svarar på hennes frågor om syriska flyktingar börjar hon gråta.

– Jag skäms inte, då hade jag inte sänt det i radio, säger hon.

I går träffade Sveriges Radios Mellanösternkorrespondet Cecilia Uddén ambassadören Badr Abdelaty, talesperson för det egyptiska utrikesministeriet. Tanken var att intervjun som sändes i ”Ekot” skulle handla om situationen för syriska flyktingar i Egypten – något som har kritiserats i skarpa ordalag av Amnesty International.
– Han visste att det var det jag skulle prata om, säger Cecilia Uddén.

Svarar oberört på frågorna

Men ambassadören svarar till synes oberört på Cecilia Uddéns frågor:

– Vi måste respektera lagen och reglerna. Flyktingar som har brutit mot lagen om olaglig migration kommer att utvisas, men inte till Syrien, säger ambassadör Badr Abdelaty, talesman för Egyptens utrikesministerium i intervjun.

– Det blir de visst. Palestinier tvingas tillbaka till Syrien. Jag känner själv till flera fall där palestinier utvisats, säger Cecilia Uddén.

– Det är ditt problem. Vi kan inte tillåta människor som har varken pass eller visum att stanna i landet. De är en potentiell säkerhetsrisk, fortsätter Badr Abdelaty.

Börjar gråta

När ambassadören vägrar att erkänna att syriska flyktingar skickas tillbaka till sitt krigshärjade hemland brister det för Cecilia Uddén.

– När jag möts av denna mur av oförståelse från egyptiska myndigheter tappar jag själv fattningen, förklarar hon i inslaget.

– Jag har mött barn som har förlorat sina föräldrar när de flydde till havs. En liten flicka som höll fast vid sin döda pappas kropp för att inte drunkna. Jag har träffat kvinnor som har förlorat sina barn. Ingen hjälper dem! Och allt du kan säga är att ni har regler, säger hon med tårar i rösten.

Då stänger Badr Abdelaty av Cecilia Uddéns bandspelare och förklarar intervjun avslutad.
– Efter det gick han därifrån. Men han sa att han förstod min upprördhet och att han skulle titta närmare på frågan, säger Cecilia Uddén.
– Det är väl inte varje dag en diplomat har en gråtande reporter på arbetsrummet, fortsätter hon.

Skarp kritik mot Egypten

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har drygt 120 000 syrier flytt till Egypten sedan inbördeskriget började. Men den senaste tiden har flera hundra flyktingar utvisats ur landet, många med palestinsk bakgrund. Enligt Amnesty International hålls dessutom mängder med flyktingar i tillfälliga interneringsläger där de tvingas leva under fruktansvärda förhållanden.