Fick mejl - från okänd halvsyster

Så avslöjades Löfvens dolda familj: Klart jag blev förvånad

Mejlet damp ner som en bomb hos Stefan Löfven för några år sedan.

Avsändaren var en syster han inte visste fanns.

– Jag blev glad och så klart väldigt nyfiken på att träffa henne, säger S-ledaren.

I nästa vecka kommer en ny bok om Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven ut i handeln, ”Humlan som flyger”.

Bara tio månader gammal placerades han i en fosterfamilj i Sunnersta i Sollefteå och fick därför kontakt med sin biologiska mamma Margareta och bror Ulf först i 20-årsåldern.

Men det är inte bara den ­familjen som Stefan Löfven har lärt känna på senare år. I den nya boken avslöjas hur han för första gången kom i kontakt med sin halvsyster Charlotte, någon gång 2006 eller 2007. Fram till dess hade han aldrig hört talas om henne eller hennes avlidna syskon Jan och Sylvia.

’Jag blev glad och nyfiken’

– Det är klart att jag blev förvånad när jag plötsligt fick kontakt med en syster jag inte kände eller ens kände till. Men jag blev också glad och så klart väldigt nyfiken på att träffa henne. Vi bestämde möte och därifrån har vi hållit kontakten. Det är jag mycket glad för, säger ­Stefan Löfven till Aftonbladet.

Halvsystern som hörde av sig i ett mejl visade sig vara ­elva år äldre och dotter till Löfvens pappa Karl Alvar ­”Kalle” Hedberg.

Inte heller S-ledarens bror Ulf Löfven hade tidigare vetat om fler barn än dem ­fadern hade tillsammans med brödernas 18 år yngre mamma Margareta, berättar han i boken: ”Jag har aldrig ­någonsin tänkt på att det ­kanske fanns en familj före oss. Jag förstår egentligen inte varför, för det är så himla logiskt”.

Att mamman aldrig sagt något om faderns tidigare familj är dock ingenting som Stefan Löfven tänker särskilt mycket på i dag.

Helt ny familj

– Jag vet faktiskt inte varför jag aldrig fick reda på att jag hade halvsyskon och ärligt talat, jag grubblar inte över det. Det som har varit kan man ­ändå inte ändra på. Det gäller att ta tillvara på tiden här och nu. Jag är tacksam för att vi fick lära känna varandra även om det dröjde många år, säger han.

Med systern följde en helt ny familj över en natt. Första gången Stefan Löfven träffade sin syster sågs de på Moderna museet. Sedan dess har de ­hållit kontakten, bland annat vid årliga julfester där upp emot 40 personer deltar.

”Känns olustigt”

S-ledaren beskriver festerna i ”Humlan som flyger”:

”Då kommer alla med sina grejer, ”Du tar bröd och du tar skinka”, och så träffas man hos någon. Vi har väldigt roligt och det är en jäkla samman­hållning” säger Löfven.

Även systern Charlotte, som avböjer intervju med Aftonbladet, berättar om relationen med sina nya bröder i boken.

”Vi kan ha roligt tillsammans; vi har en liknande ­humor. Vi gläds åt social ­gemenskap och är ganska snabba i repliken,” säger hon.

Under arbetet med boken har det också kommit fram uppgifter om att Stefan Löfvens morfar var aktiv nazist, något som han själv avslöjade i en intervju med Aktuellt i Politiken.

– Det känns naturligtvis olustigt trots att det handlar om en person som jag inte har haft någon relation till, sa han.

Utdrag ur boken ”Humlan som flyger”

Det kommer ett mejl. Stefan Löfven minns ­inte året, men det bör ha varit 2007 eller 2008. Avsändaren heter Charlotte Hedberg. Stefan Löfven läser det hon har skrivit och svarar glatt: ”Vad kul. Ulf och jag har precis pratat om att vi borde träffa några kusiner.”

– Då får jag ett mejl tillbaka. ”Nja, vi är inte riktigt kusiner. Vi är syskon.” Först tänkte jag: ”Vad fan, det är ju inte sant”, berättar Stefan Löfven.

Bröderna är ovetande om att deras pappa Karl Alvar Hedberg – Kalle som han kallas – redan har barn när han drygt 50 år gammal möter den 18 år yngre Margareta Löfven.

– Jag har aldrig någonsin tänkt på att det kanske fanns en familj före oss. Jag förstår egentligen inte varför, för det är så himla ­logiskt, säger Ulf Löfven.

Stefan Löfven stämmer träff med sin elva år äldre halvsyster på Moderna museet. Med sig till mötet har hon två syskonbarn – de äldre halvsyskonen Jan och Sylvia har redan hunnit gå bort. Över en natt får Stefan Löfven en ny släkt. Redan första året bjuds han, den andra söndagen i december, in till julfest, en tradition som Ulf och Stefan och deras familjer snabbt blir en del av.

– Då kommer alla med sina grejer, ”Du tar bröd och du tar skinka”, och så träffas man hos någon. Vi har ­väldigt roligt och det är en jäkla sammanhållning, säger Stefan Löfven.

Storasyster Charlotte håller med. Hon uppskattar umgänget med sina två bröder.

– Vi kan ha roligt tillsammans; vi har en liknande humor. Vi gläds åt social gemenskap och är ganska snabba i repliken, berättar hon.

Den av de två som är lik pappan till utseendet är Ulf. ­Familjen Hedberg är en stor släkt. Stefan Löfven räknar till säkert 40 personer på julträffarna. Merparten har han svårt att komma ihåg namnen på; Ulla brukar få förhöra honom i förväg.

Tillsammans med sin halvsyster Charlotte åker bröderna till Västerås, faderns hemstad. Även flera av syskonbarnen är med på resan, som för Stefan Löfven bakåt i släkthistorien. De besöker både pappans och farföräldrarnas gravar. Den senare ­ligger vid Rytterne kyrka, i närheten av farfaderns föräldrahem. Själva kyrkan är byggd på 1800-talet, men kyrkklockorna och ­altartavlan är av äldre ­årgång. En av dopfuntarna är till och med daterad till 1100-talet.

Publisert: