Åkte på tvådagarskonferens - stannade en vecka

Angeles Bermudez-Svankvist skickade lyxhotellsnotan till skattebetalarna

Frågetecknen kring Angeles Bermudez-Svankvists resor i tjänsten hopar sig.

I mars i år var hon på en tvådagarskonferens i Kalifornien i USA.

Men hon stannade en vecka - och skickade notan till skattebetalarna.

För konferensinbjudan stod mannen som gav henne jobbet som generaldirektör - Sven Otto Littorin.

Det var i mitten på mars i år som den amerikanska organisationen IIIJ organiserade en stor konferens för speciellt inbjudna i Menlo Park, några mil söder om San Francisco.

En av talarna på konferensen, och också den som bjudit in Arbetsförmedlingens generaldirektör, var tidigare arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Det var också han som 2008 gav Angeles Bermudez-Svankvist jobbet som generaldirektör efter att hon sparkats från sitt tidigare jobb som stadsdirektör i Södertälje innan hon ens tillträtt tjänsten. Som generaldirektör fick hon en lön på 142 400 kronor, den näst högsta chefslönen för en chef utsedd av regeringen.

Littorin var också "Senior Consultant" i IIIJ.

Var borta drygt en vecka

Konferensen i Kalifornien började måndagen den 18 mars klockan 8 på morgonen och avslutades på tisdagen vid sex på kvällen. Under konferensdagarna bodde deltagarna på konferensanläggningen.

Men enligt den reseräkning Angeles Bermudez-Svankvist lämnat in till Arbetsförmedlingen lämnade hon Sverige redan på fredagen den 15 mars, och kom hem först efter drygt en vecka, lördagen den 23 mars.

De första nätterna, helgen innan konferensen, bodde hon på lyxiga Radison Hotel Fisherman´s Warf i San Fransisco, till en kostnad av drygt 1700 kronor per natt.

Och efter avslutad konferens återvände hon till San Francisco och bodde då på JW Marriott Union Square i två nätter för drygt 2300 kronor natten.

Fick backning på notan

Enligt handlingarna Aftonbladet tagit del av framgår dock att Angeles Bermudez-Svankvist fick backning på sin reseräkning och att endast två av lyxhotellsnätterna i San Francisco betalades av Arbetsförmedlingen. De andra fick hon stå för själv.

Efter sista föreläsningen på konferensen gick generaldirektören ut på middag, och åt och drack för 134 dollar, närmare 1000 kronor. Enligt notan var det fyra personer vid bordet.

Det framgår vad sällskapet ätit, bland annat Carpaccio och Filetto di Gorgonzola, men den nedre delen av notan, där sällskapets drycker och eventuella desserter redovisas, är oläslig.

Notan för middagen skickade Angeles Bermudez-Svankvist till skattebetalarna. Av de 134 dollarna fick hon dock betala 34 ur egen ficka.

Maken var med på resan

Aftonbladet har sökt Angeles Bermudez-Svankvist, som via sin pressekreterare Daniel Hemlin meddelar att hon inte ger några intervjuer under lördagen.

Han var själv med på resan till USA. Det var också Angeles Bermudez-Svankvist make.

- Att vi var där så länge har att göra med hur flygen gick vill jag minnas. Och så behövde vi tid att förbereda oss. Sedan tror jag att det var i samband med en helg, säger Daniel Hemlin.

Vad gäller hotellräkningen som generaldirektören skickat in säger han att det "inte funnits någon ambition" att få ut ersättning för de privata nätterna, säger han.

- Hon är väldigt noggrann med ekonomiska förehavanden.

Publisert: