”Kirurgen” - mc-ledare och Putins vän

avGöran Fröjdh

Foto: ALEXEY DRUZHININ / AFP / RIA NOVOSTI
Den nära vänskapen mellan Zaldostanov och Putin sträcker sig långt tillbaka. Här syns de på en bild från 2010.

Det är inte första gången Rysslands president Vladimir Putin besöker Krim.

Senast det hände var 2012, då Putin hälsade på en av sina nära vänner, Alexander ”Kirurgen” Zaldostanov – ledare för Rysslands största MC-klubb Nattvargarna.

Då, sommaren 2012, höll Nattvargarna sin årliga träff i Sevastopol på Krim. Putin, som var på väg till Kiev för ett möte med dåvarande ukrainske ledaren Viktor Yanukovitj, valde att låta presidenten vänta i fyra timmar medan han gjorde ett oanonnserat besök i Nattvargarnas läger, och några timmars cruising med ”Kirurgen”.

Kirurg till yrket

Den nära vänskapen mellan Zaldostanov och Putin sträcker sig långt tillbaka. Zaldostanov – som faktiskt är kirurg till yrket – har både belönats med medaljer av Putin och bjudits in till Kreml. De extremt rysknationalistiska Nattvargarna har ofta beskrivits som Putins egen MC-klubb – och även om så inte är fallet har Zaldostanov och hans klubb med dryga 5000 medlemmar villigt ställt sina tjänster till Moskvas förfogande. Klubbens motto är att ”var helst Nattvargarna befinner sig, ska betraktas som ryskt territorium”.

Landade på Krim

På eftermiddagen den 28 februari i år landade ett flyg från Moskva i Simferopol, regionhuvudstad på Krim. Med ombord fanns Alexander Zaldostanov, som strax därefter dök upp på foton från det ockuperade parlamentet i Simferopol, regionhuvudstaden på Krim. Där stod ”Kirurgen” och hans mc-kompisar på vakt för att skydda de ryska separatisterna som belägrat byggnaden.

Bara några veckor senare blev Krim en del av Ryssland.

Huruvida Putin kommer att få åka Harley tillsammans med sina MC-polare denna gång återstår att se. Men Zaldostanov kan säkert förvänta sig ännu en medalj av presidenten för sina insatser på Krim.