Stora problem i kollektivtrafiken

NYHETER

Det täta snöfallet har orsakat stora problem för kollektivtrafiken i Göteborgsområdet.

Alla linjer drabbade av förseningar eller stopp.

– Det är nästan lättare att bara peka ut de spårvagnar som faktiskt går, säger Martina Andersson på Västtrafiks störningsjour, till GP.se.

Tipsa | Aftonbladet

Alla spårvagnslinjer drabbades av stopp eller förseningar på förmiddagen. På flera busslinjer blev trafiken till vissa hållplatser helt inställd på grund av dåligt väglag.

– Man får räkna med detta så länge det snöar i dag. Det är så det kommer att se ut, säger Västtrafiks Tim Sahlén till Göteborgs-Posten.

Problemet är att snö och is fastnar i rälsväxlarna, vilket gör att spårvagnarna inte kan svänga ordentligt.

– Det är en ansträngd situation just nu.

– I spårvagnstrafiken har vi långa sträckor utan trafik. Busstrafiken har det jobbigast i de berg-och-dalbaniga delarna av staden, alltså där det finns backar. Vid Chalmers är det flera bussar som har fastnat, säger Tim Sahlén till tidningen.

Upp till 15 centimeter snö

På söndagsmorgonen drog ett snöoväder in över Värmland och vidare över stora delar av södra Sverige.

– Den största mängden snö kommer att ligga väster om Vänern med mellan 10-12 cm fram på dagen. Det kommer att ligga på ytterligare under eftermiddagen, säger Miguel Portal, meteorolog SMHI.

SMHI har gått ut med en klass 1-varning om 5-15 centimeter snö för nästan hela södra Sverige. Skåne och Halland ligger utanför varningsområdet. Men där blåser det fortfarande kraftigt under söndagen.

– Ser vi på maxvindarna så ligger de på 15 m/s. Lokalt kan det vara 17 m/s över Skåne, säger Miguel Portal.

Flera salt- och plogbilsförare tvingades vila i går för klara det nya ovädret, uppger Trafikverket.

– Alla kan inte köra hela natten för då finns det ingen som är utvilad till i morgon. Det är ett taktiskt upplägg för att klara söndagen, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

TT/AFTONBLADET