Polisen: Vi har inget romskt register

avIda Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Registret över romer debatterades i SVT:s Agenda  i går.

Skånepolisens chefsjurist Monica Nebelius förnekar att myndigheten registrerat romer.

– Vi har inget romskt register. Det är en tankekonstruktion som skapats av Dagens Nyheter, säger Monica Nebelius.

Monica Nebelius. Foto: SVT

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att drygt 4000 romer kartlagts och registrerats av Skånepolisen bekräftade myndigheten att de haft liknande system under 1980- och 1990-talen.
Men att de förbjudits i slutet på 1990-talet.

”Finns inget register”

Skånepolisen har kontrollerat cirka 1200 personer som ingår i registret. Och enligt polisens utredning är endast ungefär hälften av dem, runt 600 personer, dömda brottslingar eller misstänkta för brott.

Trots det menade Monica Nibelius i programmet att registret är "relevant och rimligt” och att de kartlagt ”mobil kriminalitet”.

– Det finns inget olagligt register där vi registrerar personer enbart på grund av att de är romer. Det finns inte hos polisen, sa Monica Nebelius.  

”Väller ut fördomar”

I onsdags lämnade Monica Nebelius in Skånepolisens yttrande kring uppgifterna till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Och hon menar att det är Dagens Nyheter som fört in aspekten kring etnicitet i frågan om registret.

– DN har målat upp en Pandoras ask, nu öppnar de på locket. Vad händer då: det väller ut fördomar mot romer. Det är DN som pekar ut fördomar mot romer, det är inte Skånepolisen. Det är oerhört beklagligt. Jag tycker att det är oerhört obehagligt att överhuvudtaget figurera med mitt namn på ett papper där vi ska delta i detta där vi ska lägga fram uppgifter som ska speglas mot den verkligheten som DN har lagt fast. Den är inte riktig.

I programmet fick hon mothugg av Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski:

– Skånepolisen har tidigare bekräftat att man haft sådana här register. Det som är uppröraande i det här är inte att vi berättar om det, utan att det förekommer, säger Peter Wolodarski i programmet.

Publicerad: