Bacon passar till allt – utom två rätter

avAndreas Söderlund

Kändiskocken: Det passar till det också

Glöm kryddmix, salt och peppar.

En ingrediens slår varenda liten burk i kryddhyllan.

Det är bevisat – bacon passar till, nästan, allt.

Gör du en grekisk sallad?

Släng på lite bacon!

Rostbiff, kalixröjrom eller en indisk gryta?

Vi kör lite sidfläsk där också.

Och tveka inte – baconeffekten är bevisad.

Passar till allt

Den amerikanska tidningen Wired tog hjälp av receptsajten Foodnetwoork för att ta reda på hur bra bacon verkligen är.

De analyserade 49 733 recept och 906 539 läsarkommentarer om rätterna. Och det var en ingrediens som stack ut. En ingrediens som gjorde nästan alla världens rätter lite bättre – det var bacon.

Tidningen slår fast att bacon passar till alla rätter – utom krämiga pastasåser och desserter. Men baconfantasterna kan vara lugna. Rökigt sidfläsk passar faktiskt till det också.

Finns det något bacon inte passar till?

– Egentligen inte, jag tycker det passar till desserter. Det fungerar jättebra om man ska göra en ostdessert. Man torkar bacon och smular det över desserten, säger Stefano Catenacci, kändiskocken som bland annat stod för maten på Madeleine och Chris O´Neills bröllop i somras.

Och pasta?

– Bacon är lite underskattat. Om man vill ha en naturlig röksmak så är det en jättebra smakförstärkare. De flesta gör pasta carbonara med bacon, säger Stefano Catenacci.

Så nu kan vi tömma kryddskåpet, slänga burkarna och slippa de fastklibbade kryddstänket varje gång vi ska flyttstäda.

Nej, kanske ändå inte.

Vilken är världens bästa krydda?

– Jag skulle väl säga att peppar är en krydda som man använder till allting. Det är en krydda man inte kan vara utan, säger Stefano Catenacci.