SD-toppens rasistiska uttalanden

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-11-12

Sverigedemokraternas vice partiledare Jonas Åkerlund, 64, förespråkar nolltolerans mot rasism och har uteslutit flera partimedlemmar.

Men Aftonbladet kan nu avslöja okända bandspelningar där han själv uttrycker grovt rasistiska åsikter.

I partiets närradioprogram kallade han invandrare för parasiter och ville skicka hem en halv miljon.

SD:s näst högste man ville också köpa fängelseplatser till tredje generationens invandrare i deras "hemland" och utvisa hela släkten.

Närradioprogrammen som Aftonbladet har lyssnat på sändes under 2002. Jonas Åkerlund var då 53 år gammal och redan van politiker. Han hade suttit i kommunfullmäktige i Ockelbo för Moderaterna och var Sverigedemokraternas förste man på valsedlarna i Stockholm år 2002.

Ungefär en gång i månaden sände han ett timslångt närradioprogram tillsammans med tidigare sverigedemokraten Gun Kullberg. Där vädrade han sina åsikter om invandrare och flyktingar under pseudonymen Viktor:

"Skulle vi återsända 500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år", säger Åkerlund i programmet.

Han menade också att inte särskilt många uppehållstillstånd ges på riktig grund: "Alla ljuger ju".

I riksdagen sedan 2010

Jonas Åkerlund torgförde uppfattningen att alla barn som mobbar i skolan är invandrare. För att råda bot på det ville han köra ut dem och deras familjer.

"Och tar man skolorna nu där man har det här beteendet som jag såg nu senast, en så kallad mobbning. Man hoppar på någon, tarmarna spricker, revbenen går av. Skulle vi signalera en sådan gång att de här unga mobbarna och deras familj får åka hem igen och de kommer aldrig hit. I det ögonblicket skulle mobbning upphöra på nästan alla skolor. Därför att ingen vill ta den risken".

Han tyckte att det svenska bemötandet var alltför generöst mot flyktingar och invandrare.

"Åk till Sverige och få fritt uppehälle. Du riskerar ingenting för trivs du inte kommer svenskarna att betala resan hem och dessutom får du med dig en summa pengar så du kan öppna en liten kafeteria eller någonting. Det här att komma till Sverige och få fritt uppehälle det är helt självklart. För vad är alternativet då? Att vara getmjölkare i en bergsby i Turkiet?"

Jonas Åkerlund sitter i riksdagen sedan 2010 och är ordinarie ledamot i konstitutionsutskottet.

”Inte så mogen politiskt”

När Aftonbladet konfronterar honom med uppgifterna småler han först och skyller sina åsikter på att han var omogen.

– Det var elva år sedan. Jag var inte så mogen på den tiden.

Du var 53 år.

– Ja men jag var inte så mogen politiskt. Och sen var vi en mycket pressad situation. Men jag sa en förfärlig massa saker på den tiden som jag inte alls står bakom i dag.

Hur kommer det sig?

– Man mognar.

Du var ju ingen omogen politiker. Du hade suttit i fullmäktige för Moderaterna och du var Sverigedemokraternas förste man i Stockholm.

– Men jag var omogen i den här situationen.

I vadå, att få sända ett eget radioprogram?

– Nej, jag var ovan att representera ett oppositionsparti som var väldigt litet och kontroversiellt och ganska utsatt faktiskt.

Lämnar i raseri

I ett något äldre närradioprogram från år 2000 förespråkade Jonas Åkerlund ett radikalt grepp på hur invandrare och deras barn ska behandlas när de begår brott.

"När någon grips så anser jag att vi bör köpa fängelseplatser i det land dom kommer från, vare sig det är första, andra eller tredje generationens invandrare, därför att det skulle skrämma dom. Ett par år i kurdiskt eller chilenskt fängelse, det skulle ta skruv. Och sedan anhörigutvisning naturligtvis. Ut med hela släkten!".

Jonas Åkerlund vill inte gå in på hur han tänkte sig att idéerna skulle genomföras.

– Jag sa nyss att det där är elva år sedan och jag är inte intresserad av det längre, hej då.

Åkerlund vill inte berätta hur och varför han har ändrat åsikt utan ryter, stegar i väg och lämnar intervjun i raseri.

– Nu lägger du av! Jag är inte intresserad av att prata med dig mer.

Du måste kunna berätta vad det är som gjort att du förändrat din människosyn så radikalt, du är ju ändå vice partiledare för Sverigedemokraterna.

– Javisst men jag har ingen skyldighet att prata med Aftonbladet, en tidning som inte gör något annat än att försöka smutskasta oss.

Så säger han radio

3 augusti 2002 Sverigedemokraternas närradio

Jonas Åkerlund

GK Gun Kullberg

Skulle vi återsända 500 000 av de värsta parasiterna i Sverige skulle den här typen av problem som vi pratar om nu vara borta.

GK En gång till, skulle vi återsända hur många säger du?

500 000 av de mest uppenbara och värsta parasiterna, alltså de som inte har något som helst skyddsbehov. De som inte är i Sverige av någon annan anledning än att utnyttja oss ekonomiskt. Skulle vi helt enkelt skicka hem dem igen, en halv miljon människor, då skulle Sveriges ekonomi se radikalt annorlunda ut inom ett år.

GK Jamen det gör vi!

Ja, det är det vi gör!

Ja och det finns ändå lite förutsättningar för som vi såg Maria Abrahamsson skrev på ledarsidan i Svenska Dagbladet och uttryckte sin förvåning över att man aldrig återkallar uppehållstillstånd som är lämnade på felaktig grund. Och det är inte särskilt många som är lämnade på riktig grund. Alla ljuger ju.

2 februari 2002 Sverigedemokraternas närradio

Skulle vi skicka hem åtminstone en halv miljon av de värsta parasiterna så skulle vi kunna göra en enastående insats bland de människor som verkligen lider av  krig, förtryck, svält och sjukdom i världen och ändå ha mer pengar över till vår egen befolkning. 

Det är väl känt som den salvadoranska resebyrån uttryckte saken, åk till Sverige och få fritt uppehälle. Du riskerar ingenting för trivs du inte kommer svenskarna att betala resan hem och dessutom får du med dig en summa pengar så du kan öppna en liten kafeteria eller någonting. Det här att komma till Sverige och få fritt uppehälle det är helt självklart. För vad är alternativet då? Att vara getmjölkare i en bergsby i Turkiet?

Vi skulle ha slagit till stenhårt från början. Första lilla lögnen - ut.

GK Jaha, ja det kanske hade räddat oss från mycket ont.

  Det hade räddat oss från mycket ont.

Och tar man skolorna nu där man har det här beteendet som jag såg nu senast, en så kallad mobbning. Man hoppar på någon, tarmarna spricker, revbenen går av. Skulle vi signalera en sådan gång att de här unga mobbarna och deras familj får åka hem igen och de kommer aldrig hit. I det ögonblicket skulle mobbning upphöra på nästan alla skolor. Därför att ingen vill ta den risken.

April 2000 Sverigedemokraternas närradio

När någon grips så anser jag att vi bör köpa fängelseplatser i det land dom kommer från, vare sig det är första, andra eller tredje generationens invandrare, därför att det skulle skrämma dom. Ett par år i kurdiskt eller chilenskt fängelse, det skulle ta skruv. Och sedan anhörigutvisning naturligtvis. Ut med hela släkten!

Följ ämnen i artikeln