Nyheter

”Utanförskapet är en av valets viktigaste frågor”

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Nu slåss partierna om väljarna – och vem som har de bästa lösningarna för utanförskapet bland unga.

Moderaterna satsar på tidigare insatser i skolan och tydliga åtgärder för unga som begår brott.

– Utanförskapet är en av valets viktigaste frågor, säger partisekreteraren Kent Persson som i dag besökte Fryshuset i Stockholm.

Han skickade samtidigt en passning till S-ledaren Stefan Löfven som besöker samma skola i morgon.

Det är ungdomscentrat Fryshuset i Stockholm som har bjudit in de politiska partierna för att diskutera skola, jobb och utanförskap bland ungdomar. Fryshuset är både skola, fritidsgård och samlingsplats för unga.

I dag var det Kent Persson och det moderata ungdomsförbundet, MUF:s ordförande Erik Bengtzboe som nappade på inbjudan.

– Det är viktigt att komma ut och lyssna på dem som har ett stort engagemang för hur man kan ordna bra fritidsaktiviteter för ungdomar. På Fryshuset har de både skolverksamhet och en hel rad olika projekt. Vi tar med oss det i vårt fortsatta arbete, säger partisekreteraren.

Flytta resurser från kriminella

Under mötet med personal och elever från skolan och dess uppsökande verksamheter fördes ett samtal om skolgång för problemelever, upplopp och bränder i förorterna samt vikten av tidiga insatser för unga på glid.

Från skolans personal framhölls också en önskan om att ekonomiska resurser ska flyttas från kriminalvården till mer förebyggande insatser.

– Detta med att flytta resurser till tidigare insatser, som framkom här, är intressant. Det är dags för politiken att ta det här på allvar nu. Vi har pratat om det rätt många år och nu finns det möjlighet att avsätta pengar i sociala investeringsfonder för att göra det. Jag hoppas att många av våra kommunpolitiker faktiskt tar den möjligheten, säger Persson.

Han slog under besöket också ett slag för det tiopunktsprogram som Moderaterna tagit fram för hur man vill tackla utanförskapet bland unga.

– Vi vill gå in med bredare insatser och nå barn och ungdomar tidigare i livet. Det innebär att vi både måste göra insatser i förskolan och skolan men också genom att skapa en bra fritidsverksamhet.

"Gör det han kan bäst - vara tyst"

Under morgondagen är det S-ledaren Stefan Löfvens tur att besöka Fryshuset.

• Kent Persson, vad skickar du med till honom?

– Mitt medskick blir att han ska lyssna till dem som har kunskap på området men också att vill man göra förändring så handlar det om att förbereda sig på riktigt. Vi har gjort det som parti under två år och nu sitter vi med våra alliansvänner och förbereder oss så att vi i valrörelsen kan ge gemensamma besked om hur vi ska skapa förutsättningar för barn och ungdomar att lyckas i Sverige. Stefan Löfvens utmaning blir att göra detsamma, ännu så länge har han inte kommit någonstans i det arbetet, säger Persson.

Ungdomsförbundets ordförande Erik Bengtzboe slog fast att utanförskapet inte bara är en viktig valfråga utan den enskilt största utmaning som samhället står nu inför. Också han skickade en passning till S-ledaren.

– Jag hoppas att Stefan Löfven gör det han gör bäst när han är här, nämligen att vara tyst. Jag tror han behöver höra vad som händer och hur verkligheten faktiskt ser ut och inse att det finns ingen quickfix. Det är ingen lösning att tvinga tillbaka ungdomarna till skolbänken, säger Bengtzboe.

S-ledaren Stefan Löfven avböjer att kommentera M-företrädarnas påhopp.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: