Nyheter

Kritik mot Hillevi Engströms krishantering

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

”Det var en samlad bedömning”.

Så löd Hillevi Engströms (M) svar på varför Angeles Bermudez-Svankvist fick avgå.

Nu sågas arbetsmarknadsministerns krishantering.

Under arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms korta presskonferens i går om att Angeles Bermudez-Svankvist får sparken som generaldirektör på Arbetsförmedlingen kom samma svar gång på gång.

– Det är en sammantagen bedömning av läget som orsakar detta, upprepade Engström efter att Aftonbladet avslöjat att Bermudez-Svankvist under två utlands­resor ringt och mobilsurfat för 311 000 kronor och låtit skattebetalarna stå för hennes privata taxiresor.

Presskonferensen fick Birger Östberg, pr-konsult på Westander, att reagera.

– Jag blev oerhört förvånad över att Hillevi Engström levererade beskedet med en så fyrkantig innantilläsning, säger han.

Kriskonsulten Jeanette Fors-Andrée, på kommunikationsbyrån Hill Knowlton Strategies är inne på samma spår.

– Hon höll ett pinsamt anförande, och hamnade i den typiska krishanteringsfällan som vi kallar papegojmetoden, då man inte svarar på frågorna trots att journalisterna ställer dem om och om igen, utan bara upprepar något inövat.

Papegojmetoden gjordes känd när dåvarande finansministern Bosse Ringholm vid en presskonferens 1999 meddelade att Riksrevisionsverkets generaldirektör Inga Britt Ahlenius skulle avgå – och sedan besvarade alla följdfrågor med samma svar.

– Det är ett arrogant beteende mot väljarna. De får inget svar på frågorna som ställs. Usla politiker gör så för att inte säga för mycket, säger mediestrategen Paul Ronge.

Birger Östberg säger att det troligtvis fanns uppgifter som arbetsmarknadsministern inte kunde gå ut med, men att det är en bättre strategi att i så fall säga just det.

– Som arbetsgivare kan man inte alltid berätta om detaljerna i den här sortens frågor, men då måste man som politiker och arbetsgivare ändå berätta att man av olika integritetsskäl inte kan berätta mer, säger han.

Hillevi Engström meddelade i går genom sina medarbetare att saken nu är färdigkommenterad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: