Utmärglad 90-årig man nekades plats på äldreboende

Mannen är 90 år, sjuk och lever ensam i sitt hus.

Frun bor på ett äldreboende och mannens högsta önskan är att få bo med henne igen – men Helsingborg kommun sa nej.

Nu ändrar Förvaltningsrätten beslutet eftersom mannen är gammal och närmast utmärglad, skriver Helsingborgs Dagblad.

Mannen bor ensam i ett stort hus med trädgård i Helsingborg. För några år sedan flyttade frun till ett äldreboende och mannen började känna sig ensam. Han bestämde sig då för att han ville återförenas med sin fru, men fick nej av Vård och omsorgsnämnden i början av året.

Motiveringen bakom beslutet var att mannen högst behöver fler socialaaktiviteter och mer hemtjänst – ingen plats på boendet med sin fru.

Blev sjuk

Det var dock inte bara längtan efter frun som fick mannen att ansöka om plats på äldreboendet. I slutet av förra året försämrades hans hälsa kraftigt. Han fick problem med hjärta och lungor och medicinen gav honom yrsel. Samtidigt gjorde sjukdomen att han tappade väldigt mycket i vikt och vägde 50 kilo.

Mannen har levt med trygghetslarm under en längre tid och har fått besök av hemtjänsten varje kväll. Men enligt Helsingborgs Dagblad tycker varken mannen eller hans dotter att det är tillräckligt längre. Dottern har fått hjälpa sin pappa varje dag med matlagning och att duscha och 90-åringen har bara vågat gå ut när dottern varit med.

Ändrade beslutet

Efter Helsingborg kommuns beslut i början av året överklagade mannen till Förvaltningsrätten och skickade in ett läkarintyg. Läkaren ansåg att mannen är multisjuk och att han är i behov av tillsyn dygnet runt och att han därför ska få en plats på ett äldreboende. Förvaltningsrätten höll med läkaren och har nu bestämt att ändra kommunens beslut. Domstolen ansåg att med tanke på mannens ålder, att han är underviktig och har svårt att klara sig själv, ska han få en plats på ett boende.

Nu återstår bara att se i fall den 90-årige mannen hamnar på samma äldreboende som sin fru – och äntligen får sin önskan uppfylld.

Publisert: