Skickade sms innan fartyget sjönk

Hundratals befaras nu ha dött i katastrofen i Sydkorea.

Innan färjan förliste skickade elever ombord sms till sina föräldrar.

”Pappa, jag kan inte ta mig ut, fartyget lutar för mycket”, skrev en dotter enligt CNN.

325 av passagerarna var elever från ett gymnasium strax söder om Seoul som skulle på skolutflykt till ön Jeju.

Enligt CNN skrev flera passagerare sms till sina föräldrar för att ta farväl.

"Mamma, jag skickar det här för att jag är rädd att jag inte kommer kunna säga det senare: jag älskar dig" lyder ett sms.

Mamman svarade och frågade varför han skrev så. Men fick inget svar, rapporterar tv-kanalen. 

En annan elev skickade ett meddelande till sin pappa där hon skrev att hon inte kunde ta sig ut från färjan eftersom det lutade för mycket. Han svarade och skrev ”Försök ta dig ut”, rapporterar CNN.

Och hon svarade:

”Jag kan inte ta mig ut. Det är inga barn i korridoren.”

Nio omkomna

Passageraren Kim Sung-Mook åt frukost i matsalen när han hörde en smäll och kände hur fartyget började luta.

Minuterna senare var katastrofen ett faktum. Passagerarfärjan Sewol med 462 ombord fick slagsida och började sjunka utanför Sydkoreas kust. 179 personer räddades, enligt sydkoreanska regeringen.

Olyckan inträffade vid 9-tiden, lokal tid, på onsdagen. Över 100 fartyg och ett 10-tal helikoptrar arbetade under onsdagen med den enorma räddningsinsatsen.

Under torsdagsmorgonen steg siffran för antalet omkomna till nio, skriver The Korea Herald.

Beordrades stanna ombord

287 personer saknas fortfarande och många befaras ha dragits med ner i vattnet när fartyget sjönk, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt uppgifter till CNN ska passagerarna via en högtalare ombord ha beordrats att stanna ombord - vilket kan ha kostat flera livet.

– Rör er inte. Gör ni det utsätter ni er för fara, säger rösten i högtalaren enligt CNN som fått tag i en inspelning via dotterbolaget YTN News.

Uppgiften bekräftas av flera överlevande.

– Vi blev ombedda att stanna där vi var, så vi stannade. Senare steg vattennivån. Barn skrek i panik efter hjälp, säger en överlevande.

Kan finnas luftfickor

En del av den förlista färjans skrov ligger ovanför ytan och räddningsarbetare hoppas nu att det bildats luftfickor ombord. I så fall kan instängda passagerare fortfarande vara vid liv, rapporterar CNN.

– Från de bilder som jag har sett finns det helt klart några delar av skrovet som som befinner sig ovanför ytan som inte är vattenfyllda, säger Mike Dean vid amerikanska flottan till tv-kanalen.

– Det kan absolut finnas områden där det finns luft att andas men problemet nu är temperaturen och att nå fram till dem, säger han.

Men enligt sjöfartsexperten Kim Petersen kan det blir svårt att rädda passagerare som eventuellt kan befinna sig i luftfickorna.

– Problemet är att få in dykarna i de områdena och ta med personerna upp till ytan. Det kommer bli en svår uppgift, säger han till CNN. 

Sent på onsdagen, svensk tid, återupptogs räddningsarbetet.

Katastrofen är den värsta i Sydkorea sedan 1993 då 292 människor dog.

Publisert: