Nu väntar världen på Kim Jong-Uns nästa drag

Foto: Jang Song-Thaek var Kim Jong-Uns farbror och högra hand. Nu har han avrättats.
NYHETER

Jang Song-Thaek, 67, gick från att vara mentor åt Nordkoreas statschef Kim Jong-Un till att bli avrättad och offentligt hånad.

Nu väntar omvärlden, och grannen Sydkorea, på den unge diktatorns nästa drag.

– Det kan handla om en militär eller politisk provokation. Man kan tänka sig att Nordkorea genomför ett fjärde kärnvapentest, säger John Rydqvist, analytiker vid Totalförsvarets Forskningsinstitut.

Foto: John Rydqvist.

Han brukade kallas ”farbror Jang”.

Kim Jong-Uns högra hand, Jang Song-Thaek, 67, har funnits med i Nordkoreas toppskikt en lång tid – men också plötsligt försvunnit vid tidigare utrensningar.

Mellan 2004 och 2006 var Thaek helt borta från det offentliga ljuset, men fick sedan komma tillbaka till styret som vice ordförande för det mäktiga nationella försvarskommissionen när landet leddes av den militärälskande landsfadern Kim Jong-Il.

Blev mentorer

När Kim Jong-Il dog 2011, och sonen Kim Jong-Un skulle ta över som statschef blev Jang Song-Thaek del i den ledartopp som fick lära upp sonen och agera mentorer.

Med sig i toppen hade han hustrun Kim Kyong Hui, som är Kim Jong-Ils yngre syster.

Men så började militärtoppar avsättas och avrättas i juli 2012, berättar John Rydqvist, analytiker vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI:s; Asienprogram.

– En teori om det lyder att Jong-Un ville göra sig av med sin fars militära arv och börja föra en egen politik.

Sett i det ljuset blir veckans tragiska händelser inte lika chockartade.

Först ”avslöjades” Jang Song-Thaek för sina ”kriminella handlingar” och fick sparken som mentor åt statschefen.

En rättegång inleddes – och avslutades snabbt.

”Värre än en hund”

På fredagsmorgonen kom beskedet att farbrodern avrättats efter korruptionsanklagelser, misstänkt drog- och spelmissbruk, och ett förestående försök till statskupp.

”Han har sedan länge haft en smutsig politisk ambition. Han vågade inte höja rösten under Kim Il-Sung och Kim Jong-Il. Men han började visa sitt rätta jag och trodde att det var hans tur att förverkliga sin galna ambition” uppger statliga nyhetsbyrån KCNA när Jang Song-Thaeks död ska förklaras, enligt Reuters.

Kan allt vara en del i Kim Jong-Uns långtgående plan att skaffa sig mer makt?

– I så fall har Kim Jong-Un gått systematiskt till väga med att rensa ut militärtoppar 2012, och nu byråkrattoppen, där Thaek satt på högsta posten, säger John Rydqvist.

De enda två säkra slutsatserna John Rydqvist egentligen kan dra är dessa: Jang Song-Thaek har troligtvis avrättats, åtminstone enligt nordkoreansk media som under fredagen upprepade att farbrodern var ”värre än en hund”.

Och – något håller på att hända i den nordkoreanska ledningen.

Sven-Erik Johansson, som bott i Nordkorea en lång tid och nu jobbar med jordbruksprojekt i landet för Evangeliska Östmissionen i Norge, berättar att det ofta blir så här osäkert när nya ledare tillsätts i Nordkorea.

– Varje gång det kommer en ny ledare så har det hänt saker. När Kim Jong-Un kom till makten besköt man öarna utanför Nordkorea. För att statuera exempel.

Fjärde kärnvapentest

De två teorier som sprids internationellt bland Nordkoreakännare är helt motsatta.

– I Sydkorea väntar man sig en militär eller politisk provokation från Kim Jong-Un, som ett tecken på att han konsoliderar sin makt. Det kan handla om ett fjärde kärnvapentest, eller en mer standard militärprovokation, som missiltester, säger John Rydqvist.

En annan spekulation är att den nordkoreanska ledningen har det skakigt just nu. Att den kan kollapsa, till och med.

Efter petningen av Jang Song-Thaek kom plötsligt nyheten att en ekonomisk kollaps i landet där 24 miljoner människor redan saknar mat på bordet, kan vara nära.

Nordkorea har börjat paniksälja stora mängder guld till Kina, trots att Kim Il-Sung, den första att styra Nordkorea i Kim-familjen 1948, sa att guldreserven aldrig skulle säljas. Försäljningen har ökat i veckan, skriver Svenska Dagbladet.

– Men Nordkorea har lyckats hålla ett katastrofalt ekonomiskt system flytande länge. Och Kim Jong-Un har genomfört en del ekonomiska reformer som ser ut att bli kvar. Jag lutar åt att avrättningen framför allt handlade om maktkonsolidering, säger John Rydqvist.

Vem står bredvid?

En vink om framtiden kan komma redan den 17 december, på måndag, på årsdagen av Kim Jong-Ils död.

Vem syns då till bredvid Kim Jong-Uns sida där Jang Song-Thaek brukade stå?

Kommer ”farbror Jangs” änka att synas i tv?

Eller blir det fler utrensningar i toppen runt den 30-årige statschefen?