Mobilen ger trygghet för familjen

1 av 3 | Foto: Lovis och Melvin Mathisson, Långö, Karlskrona
NYHETER

I familjen Mathisson har alla familjemedlemmar en mobil. För nioåriga Lovis och tioåriga Melvin var mobilerna en efterlängtad julklapp förra året.

– Det bästa är att man kan lyssna på musik, spela mattespel och prata med mina föräldrar, säger Lovis Mathisson.

Nioåriga Lovis och tioåriga Melvin fick sina första egna mobiler när de var åtta respektive nio år gamla. Beslutet var väl genomtänkt och förankrat hos hela familjen.

– Vi kände efter och kom fram till att de var mogna för att få egna telefoner, säger Gabriella Mathisson, mamma.

Enligt henne har barnen stor nytta av sina mobiler som de främst använder till att lyssna på musik, sms:a kompisar och familjemedlemmar.

– Det är en trygghet att veta att jag kan nå dem när de är hemma hos kompisar eller på andra ställen, säger hon.

Tillsammans har familjen satt upp tydliga regler för hur mobilerna får användas. Läxor och aktiviteter måste göras innan barnen får spela spel och vid läggdags lämnas mobilerna i köket för laddning.

Köpte begagnat

Eftersom mobiler är en relativt stor kostnad fick barnen begagnade telefoner med barnabonnemang som har en kostnadsspärr varför Gabriella inte behöver oroa sig för allt för höga mobilräkningar.

– De kan inte använda mobilen utomlands och kan inte heller förbruka för mycket data genom att spela spel eller annat, säger hon.

Familjen har valt att ha ett så kallat familjeabonnemang där barnen alltid kan ringa internt till mamma eller pappa, även om pengarna är slut.

– Det känns som en trygghet att veta att de alltid kan nå oss.

Stora vinster

Gabriella Mathisson talar mycket med sina barn kring hur de använder sina mobiler och tycker att det finns många vinster med att de fått egna smarta telefoner.

– De tar reda på många saker själva, skapar kreativa låtlistor och skriver via sms, säger hon.

Den enda nackdelen som hon upplever är att barnen ibland har svårt att slita sig från mobilerna.

– Men det är inte annorlunda än när de spelar dataspel eller sitter framför TV:n, säger hon.