Nyheter

Jo, du får visst äta så mycket du vill

Av: 

Tina Remius

NYHETER

Etikettexpert: Det finns ingen maxgräns för mat vid buffé

En lunchgäst vid en restaurang i Örebro blev stoppad av krögaren att ta mer mat. Enligt honom åt mannen så mycket att restaurangen riskerade att gå back på hans besök.

– Krögaren gör helt fel för vid en buffé finns det ingen begränsning i hur mycket man får äta, säger Mats Danielsson, expert på vett och etikett.

Fyra portioner lasagne för 95 kronor är inte rimligt. Det ansåg en krögare på en restaurang i Örebro som stoppade en av sina gäster att ta mer mat. Enligt krögaren åt mannen som ett monster och restaurangen riskerade att gå back på grund av mannens stora aptit.

– Om krögaren går med förlust på sin buffé bör han välja en annan servering och inte lasta gästen för detta, säger Mats Danielsson.

Dålig kundservice

Han menar att krögarens agerande strider mot alla regler kring hur man behandlar sina gäster och att han helt misslyckats med sin kundservice.

– Själva begreppet buffé bygger på att gästen tar så mycket mat han vill och väljer de rätter som han önskar. Det finns inga som helst begränsningar i hur mycket man får äta, säger han.

Ovanligt stor portion

Han menar också att det måste vara ytterst ovanligt med gäster som äter över ett kilo lasagne och att det säkert finns andra som äter mycket mindre än så. Därför borde restaurangen inte drabbas ekonomiskt.

– En lunchbuffé är en affärsöverenskommelse. Jag säljer lunch, du äter så mycket eller lite du vill, säger han.

Ta om flera gånger

Mats Danielsson anser att det finns få regler kring hur man bör bete sig när man äter vid en lunchbuffé. Däremot vill han tipsa om att inte ta för stora portioner på en gång utan istället ta om flera gånger. Dessutom bör man inte blanda olika maträtter och då speciellt inte huvudrätt med eventuell efterrätt.

– Jag ler varje gång jag ser personer som tar allt på en gång med desserten på toppen. Ska man äta buffé så äter man den i väl uppdelade grupper, säger han.

Han menar att man bör tänka på samma sätt vid en buffé som man gör vid ett julbord.

– Finns det många rätter på buffén tar man det som kan liknas vid förrätt först. Sedan går man in på varmrätten och därefter desserten, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jackpot på Europatipset! 5 Miljoner. Spelstopp ikväll kl: 20.59. Ta sikte på 13 rätt!

Svenska Spel

Publisert: