Två SD-toppar hoppar av efter avslöjandet

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2013-12-10

Marie Stensby, 54, lämnade alla sina politiska uppdrag för Sverigedemokraterna efter avslöjandet att hon önskat livet av ensamkommande flyktingbarn på hatsajten Avpixlat.

Under tisdagseftermiddagen kom nästa avhopp när Mikael Rahm, 56, lämnade sina uppdrag i partiet.

– Partiet har inlett en granskning av alla de här personerna, säger partiets presschef Martin Kinnunen.

Avslöjandet om att Marie Stensby, SD-politiker från Jämtland, och en rad andra namngivna politiker skrivit inlägg på Avpixlat och andra rasistiska sajter publicerades av Expressen i samarbete med Researchgruppen i dag.

"Hoppas de svälter sig till döds!" skrev Stensby i ett inlägg om ensamkommande flyktingbarn. Och hon kallade också muslimska invandrare för "gräshoppssvärmar" och "patrasket" på Avpixlat. Enligt Expressen har hon använt sin jobbmejl när hon skrivit under signaturen "folkkultur".

Marie Stensby var den högst uppsatta SD-politikern i avslöjandet då hon valdes in i SD:s partistyrelse så sent som för några veckor sedan, vid landsdagarna i Västerås.

"Hade tankar på att lämna i går"

På förmiddagen kom beskedet att Stensby valt att lämna alla sina politiska uppdrag.

– Hon hade de här tankarna på att lämna redan i går kväll. Hon visste ju vad som skulle komma. Men hon har meddelat det till VU nu på morgonen, säger Martin Kinnunen.

Enligt presschefen är beslutet hennes eget, men har skett i samförstånd med partiledningen. Kontakten har skett per telefon.

– Partiledningen tycker att det är ett bra beslut.

Ett andra avhopp

Under tisdagseftermiddagen lämnade också SD:s ordförande i Östhammar, Mikael Rahm, alla sina uppdrag för partiet.

Under aliaset "Micke1" skrev han på Axpixlat bland annat att "islam är ingen religion utan en sjuk sekt och borde klassas som sådan".

– För oss är det viktigt att vara konsekventa. Vi accepterar inte att företrädare för oss uttrycker sig på ett olämpligt sätt. Distriktsstyrelsen har haft en dialog med den berörde, Mikael Rahm, och han har meddelat att han frivilligt lämnar sina uppdrag i partiet och sitt medlemskap, säger SD:s ordförande i Uppland, Pavel Gamov, till SVT ABC.

Kan bli fler konsekvenser

Martin Kinnunen utesluter inte att det kan bli fler konsekvenser av dagens avslöjande. Fler personer kan få lämna sina uppdrag om det visar sig att de skrivit sådant som strider mot partiets grundläggande värderingar, menar han.

– Partiet har inlett en granskning av alla de här personerna. Det blir nu upp till medlemsutskottet att avgöra i varje enskilt fall.

Vad säger det om er förmåga till bakgrundskontroll när en person som Marie Stensby kunde väljas in i partistyrelsen så sent som för några veckor sedan?

– Ja, det är många som är besvikna nu när det här har uppdagats, säger Kinnunen.

Även partisekreteraren Björn Söder (SD) menar att det "mycket väl" kan bli fråga om uteslutning av medlemmar efter Expressens och Researchgruppens avslöjande.

Till TT säger han:

– Utifrån det jag har sett så är det något som verkligen strider mot partiets grundläggande värderingar och det bryter mot våra etiska riktlinjer. Det vill säga att man är aldrig anonym och det man skriver ska man kunna stå för. Och står man för de här sakerna så har man inte i Sverigedemokraterna att göra.

Partiledaren Jimmie Åkesson har ännu inte gett några kommentarer om avslöjandena.

Aftonbladet har sökt Marie Stensby och Mikael Rahm för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln