Iraks premiärminister: ”Kriget mot IS är över”

NYHETER

Iraks krig mot terrorgruppen IS är över, enligt landets premiärminister.

– Våra styrkor har full kontroll över den irakisk-syriska gränsen, och jag tillkännager därför slutet på kriget mot Daesh (IS), säger Haider al-Abadi på en presskonferans i Bagdad, skriver AFP.

Kriget mot IS inleddes sommaren 2014 när terrorgruppen under kort tid tog över stora områden norr och väster om Bagdad. Motoffensiven kunde inledas med stöd av den USA-ledda koalitionens luftunderstöd.

Det självutnämnda kalifatet kontrollerade när det var som störst ett område där 10 miljoner människor bodde, skriver BBC.

– Vår fiende ville döda vår civilisation, men vi har vunnit genom enighet och vår beslutsamhet. Vi har på kort tid triumferat, säger al-Abadi.

I början av november tog irakiska styrkor staden al-Qaim på gränsen till Syrien, ett av terrorgruppens sista fästen. På andra sidan gränsen, meddelade syrisk millitär i november att gränsstaden Albu Kamal, en av de sista städerna som IS kontrollerade, var befriat.

Tidigare i veckan förklarade Ryssland att IS även är fullständigt besegrat på syrisk mark. Men där anser oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) att IS fortfarande håller områden i provinsen Dayr al-Zawr (Deir Ezzor).

ARTIKELN HANDLAR OM