Kommunalrådet förbaskad efter hot om våld mot judar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Omkring 200 personer samlades och skanderade ilskna ramsor mot arabiska ledare – och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö i går kväll.

– Jag blir lika upprörd och rent utsagt förbaskad, säger kommunalråd Andreas Schönström (S).

Kommunalrådet i Malmö, Andreas Schönström (S).
Foto: Andreas Hillergren
Kommunalrådet i Malmö, Andreas Schönström (S).

Demonstrationen genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

"Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna", sades det bland annat, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus.

Enligt flera personer som radion pratade med är det fråga om spontana sammankomster som ska ha ägt rum två kvällar i rad, utan någon egentlig ansvarig. Demonstrationerna har skett utan tillstånd och polisen har heller inte fått in några ansökningar om framtida uppslutningar, enligt vakthavande polisbefäl i region Syd.

– Hade det varit våldsamheter hade vi så klart varit där, säger Calle Persson, informatör vid polisen till TT.

"Polisen måste agera"

Kommunalrådet Andreas Schönström (S), ansvarig för trygghetsfrågor i Malmö stad, är arg efter att ha sett en film från gårdagens demonstration som cirkulerat i sociala medier.

– Vi har tyvärr den här formen av yttringar med jämna mellanrum och jag blir lika upprörd och rent utsagt förbaskad varje gång jag stöter på det. Om det här kan bedömas som hets mot folkgrupp anser jag att polisen måste agera direkt.

Polisen har inte tagit emot några anmälningar i samband med demonstrationerna. Men enligt Calle Persson skulle det som skanderats kunna rubriceras som olaga hot mot grupp.

– Generellt ser vi allvarligt på det. Det kan vara en uppmaning till folk att begå brott.

Judar utsatta

Antisemitismen i Malmö är vida omrapporterad och Calle Persson menar att det finns en anspänning.

– Det finns en latent hotbild mot judar i Malmö, och när det hettar till nere Mellanöstern blir den hotbilden mer aktuell. Men det finns just nu inga generella hot riktade mot person eller församling.

Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen i Malmö, bekräftar polisens bild om de antisemitiska utspelen som en spegelrörelse av de politiska skeendena i Mellanöstern, men tillägger att judar ständigt är på sin vakt av rädsla för påhopp.

– Vi är försiktiga. Man vill inte skylta med att man har en davidsstjärna runt halsen eller andra judiska attribut. En ortodox jude (som bär traditionell judisk klädsel, reds. anm.) har det inte lätt i Malmö, han blir utsatt.

Skuldbelägger judar

När Freddy Gellberg jämför med sin egen uppväxt i Malmö framstår utsattheten som radikalt annorlunda mot det klimat judar lever i idag.

– Jag blev aldrig tidigare påhoppad för min religion. Det som händer nu är en annan typ av antisemitism där vi blir angripna för den politiska situationen i Mellanöstern.

Problemet, menar han, är att många människor med bakgrund i Mellanöstern som kommit till Sverige under de senaste 10-20 åren inte gör skillnad mellan den politik som bedrivs där och judar i Sverige och därför skuldbelägger svenska medborgare för staten Israels agerande.

Enligt Andreas Schönström arbetar Malmö stad i dag mot antisemitism på flera fronter, bland annat genom rent säkerhetsarbete, men också genom förebyggande arbete mot skolor och nyanlända.

"Intoleranta inför intolerans"

Är insatserna tillräckliga, om Malmös judar nu säger sig inte våga leva öppet med sin religion?

Det finns säkert saker vi kan göra bättre eller ännu mer. Vi måste ständigt ompröva oss. Det ingår i vårt uppdrag att aldrig slå oss till ro, säger Andreas Schönström och tillägger att de som ger uttryck för antisemitism inte har i Malmö att göra.

– Varje jude i Malmö har rätt till sin säkerhet, precis som alla människor. Jag anser att de som inte kan ställa upp på Malmös värderingar för allas lika värde kan fara och flyga. Vi har inte utrymme för dem. Vi är helt intoleranta inför deras det intolerans.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN