Amerikanska diplomater har förändringar i hjärnan efter mystiska attacker på Kuba

De amerikanska diplomaterna som blivit sjuka efter mystiska attacker på Kuba har drabbats av förändringar i hjärnan.

Nu tvivlar forskare och experter på att ljudvågor kan ha orsakat skadorna.

Ljuden som plågade diplomaterna kan istället vara något som uppkommit av det okända som orsakat skadorna.

Mysteriet som drabbat de 24 amerikanska diplomaterna på Kuba fortsätter att förbrylla.

Många av dem har vittnat om hur de plågats av obehagliga ljud, både på ambassaden, i hemmen och på två hotell i Havanna.

En del har blivit så sjuka att de har vårdats på sjukhus och tvingats lämna sina uppdrag.

Några har fått bestående hörselskador, andra har drabbats av minnesförlust – och tappat vissa ord.

Konkreta bevis

Såväl läkare som FBI och amerikanska underrättelsetjänster har i månader försökt komma fram till vad som drabbat personalen i Havanna – även ett antal kanadensiska diplomater har drabbats, dock utan bestående skador.

Nu avslöjar amerikanska tjänstemän att läkarna har upptäckt förändringar i hjärnan hos de drabbade diplomaterna, skriver The Guardian.

Medicinska tester visar att de drabbade har utvecklat förändringar i den vita hjärnsubstansen, där kommunikationen mellan hjärnans olika delar och celler sker.

Det är det första konkreta beviset på att diplomaterna och de övriga drabbade faktiskt har utsatts för något – men upptäckten talar emot att det handlar om ljudvågsattacker, som man tidigare har trott.

Nu vill de amerikanska tjänstemännen inte längre använda uttrycket ”ljudvågsattacker” – man tror istället att ljuden kan ha varit en biprodukt av något annat, okänt vad, som har orsakat skadorna.

Läkarna vet inte hur de drabbade har fått förändringar i den vita hjärnsubstansen, eller hur förändringarna kan relatera till deras symptom.

De tre amerikanska tjänstemän, som informerade om utredningen, vill heller inte säga om samtliga drabbade har förändringar i hjärnan.

Frågan om vad som orsakat förändringarna och gjort diplomaterna sjuka kvarstår.

Fortfarande problem

Klart är dock att ljudvågor aldrig tidigare har visat sig kunna orsaka skador i den vita hjärnsubstansen, enligt Elisa Konofagou, biomedicinsk ingenjörsprofessor vid Columbia University.

– Jag skulle bli mycket förvånad, säger hon till The Guardian.

I modern medicin används ofta ultraljud vid undersökningar av hjärnan.

– Vi ser aldrig problem i den vita hjärnsubstansen, säger Elisa Konofagou.

De flesta drabbade har i dag helt återhämtat sig, vissa efter rehabilitering och behandling. Många av dem är också tillbaka på jobbet.

Cirka en fjärdedel av de drabbade har haft symptom under lång tid – en del av dem fortfarande.

Nya medarbetare på ambassaden i Kuba testas och undersöks noga innan de börjar – för att man ska kunna jämföra om de senare skulle uppvisa symptom.

”Ni kan stoppa det”

Amerikanska myndigheter är dock fortfarande övertygade om att attackerna – vad det än var eller är – har varit riktade mot amerikanska diplomater.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson krävde på onsdagen - återigen - att Kuba stoppar attackerna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Kubanska myndigheter å sin sida har bedyrat att man inte ligger bakom attackerna och att landet har blivit orättvist utsatt för diplomatiska påföljder och en resevarning som har skadat turismen.

Rex Tillerson insisterar dock att Kuba har tillräckligt med information för att undersöka och hitta de skyldiga bakom attackerna.

– Vi är övertygade om att dessa var riktade attacker, sa han till media efter ett samtal med NATO-allierade i Bryssel på onsdagen.

– Vad vi har sagt till kubanerna är: ”Ni är en liten ö, ni killar har en sofistikerad säkerhetsapparat, ni vet förmodligen vem som gör detta, ni kan stoppa det, så enkelt är det” säger Rex Tillerson, enligt AFP.

– Det är vad vi har bett kubanerna om. Vi förstår att kubanerna inte gillar de åtgärder vi har vidtagit. Vi gillar inte att våra diplomater har blivit utsatta för riktade attacker.

Publisert: